4.Ak Parti Olağan Kongresi

Yurdun her tarafından Ak Parti kongresinin yapılacağı Ankara Arena Stadı'na sabahın erken saatlerinden itibaren partililer gelmeye başladı.Ak Parti büyük kongresi için yurdun her tarafından katılmak isteyenler Ankara Arena Stadı'na akın etti. Sabahın erke

4.Ak Parti Olağan Kongresi

Yurdun her tarafından Ak Parti kongresinin yapılacağı Ankara Arena Stadı'na sabahın erken saatlerinden itibaren partililer gelmeye başladı.

Ak Parti büyük kongresi için yurdun her tarafından katılmak isteyenler Ankara Arena Stadı'na akın etti. Sabahın erken saatleriyle birlikte Ankara'ya gelen partililerin otobüsleri, Atatürk Kültür Merkezi(Akm) içine alındı. Burada otobüsten inen partililer, Arena Stadı'na doğru yürümeye başladı.

TEK ADAYLI, TEK LİSTELİ KONGRE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, genel başkanlığa son kez aday olacağı Ak Parti'nin 4. Olağan Kongresi, Ankara'da yapılıyor. Bin 490 delegenin katılacağı kongre, tek adaylı ve tek listeli olacak.

METNİ 15 KİŞİ YAZDI

Erdoğan, kongre öncesindeki bir hafta boyunca 'manifesto' olacağı söylenen konuşmasına ve A takımının belirlenmek için çalıştı. Erdoğan'ın konuşma metninin 54 sayfa olduğu ve 15 kişinin hazırladığı öğrenildi.

KÜRT SORUNU, İMRALI'YLA MÜZAKERE VE BAŞKANLIK SİSTEMİ

Erdoğan'ın, yaklaşık iki saat sürmesi beklenen konuşmasında 11 yılda yaptıklarını ve 2023 yılına kadar yapılacaklarını anlatması bekleniyor. Erdoğan'ın konuşmasının en önemli bölümünü, Kürt sorununun çözümüne ilişkin yol haritası oluşturacak. Erdoğan, hükümetin önümüzdeki dönemde atacağı adımlar ve İmralı'yla müzakere konusunda bilgi verecek. Konuşmada diğer önemli başlık da başkanlık sistemi olacak.

MKYK'YA YENİ ÜYELER KATILACAK

2014'te cumhurbaşkanlığına aday olması beklenen Erdoğan, bu kongrede son kez genel başkan adayı olacak. Kongre, Ak Parti için de yeni bir dönemin başlangıcı sayılıyor. Erdoğan; yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlere partiyi taşıyacak üst yönetimi belirleyecek.

Erdoğan, MKYK'nın yüzde 15-20'sini değiştirmeyi planlıyor. Ak Parti'ye yeni katılan eski HAS Partili Numan Kurtulmuş ile Teoman Rıza Güneri, eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu ve Ak Parti'nin kapatılma davası açıldığı günlerde Anayasa Mahkemesi raportörü olan Osman Can'ın, yeni MKYK'ya gireceğine kesin gözüyle bakılıyor. MKYK üyesi olan Bülent Arınç, Beşir Atalay, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Abdülkadir Aksu, Ekrem Erdem, Haluk İpek, Hüseyin Çelik, Hüseyin Tanrıverdi, Ömer Çelik gibi isimlerin ise yerlerini koruyacağı belirtiliyor.

TÜZÜK DEĞİŞECEK

Kongrede ayrıca 3 defa üst üste millletvekilliği yapanların bir daha vekil olmasını engelleyen maddenin yumuşatılacağı da öğrenildi. Değişiklikle 3 kez üst üste vekillik yapan üyeler, bir dönem bekleyip tekrar aday olabilecek, ara verdikleri dönemde ise belediye başkanlığı için adaylığını koyabilecek. 3 dönem üst üste belediye başkanlığı yapanlar da ara verdikleri dönemde vekillik yapabilecek.

Erdoğan, dün saat 22.30'da kongrenin yapılacağı salona gelerek incelemelerde bulundu. Kongreye katılacak yabancı konuklarına verdiği yemeğin ardından Ankara Spor Salonu'na gelen Erdoğan, salondaki görevlilerden hazırlıklar hakkında bilgi aldı ve salonu gezdi.

TEK RENK; MAVİ

* Kongre için 'Ak Parti burada' isimli bir şarkı hazırlandı. Şarkıyı, Özhan Eren yazdı.

* Kongrenin ana sloganı "Büyük millet, büyük güç, hedef 2023"

* Kongrenin ana rengi, mavi. Sadece Türk bayrağı ile Ak Parti bayrağı kullanılacak.

* 160 ülkenin siyasetcileri ve parti başkanlarına davet gönderilen kongreye yaklaşık 200 konuğun katılması bekleniyor. Katılacaklar arasında Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Hamas lideri Halid Meşal, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Pakistan eski Başbakanı Gilani var. Kongrede Mursi ve Meşal başta olmak üzere 15 konuk konuşma yapacak.

* Kendisini yakarak Arap Baharı'nı başlatan Muhammed Bouazizi'nin annesi ve kız kardeşi ile Nobel Barış Ödülü sehibi Yemenli aktivist Tüvekkül Karman da kongreye onur konuğu olarak katılacak.

* Salonda Erdoğan'ın konuşma yapacağı kürsünün arkasına dev bir dünya haritası konuldu.

* Salonda engelliler için özel bir bölüm ayrıldı. Engelliler, salona VIP kapısından alınacak.

2 BİN 500 POLİS KORUYACAK

Ak Parti'nin 4. Olağan Büyük Kongresi için Ankara Emniyeti alarma geçti. Ankara Emniyeti, kongre güvenliğini yaklaşık 2 bin 500 polisle sağlayacak. Salon içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın güvenliğini sağlayacak korumaların yanı sıra 200'e yakın sivil polis görev yapacak. Ayrıca salon ve çevresinde özel harekâtçı polisler görevlendirildi.

İhtiyaç halinde salon üzerinde güvenlik amaçlı helikopter uçuşu yapılacak. Benzer kongre ve kurultuylarda yaşanan yankesicilik olaylarına karşın da sivil polisler alarma geçti. Ankara'ya gelecek 200 yabancı misafirin korunması için de özel koruma ekipleri oluşturuldu.

AKREDİTASYON KRİZİ

Ak Parti Olağan Büyük Kongresi'ni; Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Aydınlık ve Evrensel gazetelerinin izelemesine izin verilmedi. Cumhuriyet gazetesi yetkilileri, "Önce isimler istendi; bildirdik. Sabah, isimlere ait kartları almaya giden arkadaşımıza, 'sizin akreditasyonunuz yok' demişler. Ak Parti Genel Başkan yardımcısı Hüseyin Çelik nezdinde girişimlerimiz oldu, ancak bize, 'yukarının kararı bu' yanıtı verildi" dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay, "İlkelliğin açık örneği" dediği uygulama için "Kararın derhal düzeltilmesini, basın özgürlüğüne saygı gösterilmesini, bu kararı alanların özür dilemesini diliyor ve bekliyoruz"diye konuştu.

Erdoğan Salona Geldi 

Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'la, AK Parti kongresinin yapıldığı Ankara Spor Salonu'nu dolaşarak, partilileri selamladı.

 AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 4. Olağan Büyük Kongresinin yapıldığı Ankara Spor Salonu'na geldi.

Erdoğan, Keçiören'deki konutundan ayrılarak, eşi Emine Erdoğan ile saat 10.45'de Ankara Spor

Salonu'na geldi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, salon dışında selamladığı partililere hitap etti.

Salon erken saatlerde doldu

Kongrenin yapılacağı spor salonuna açılan yollar, sabah saatlerinden itibaren kontrollü şekilde araç trafiğine kapatılırken, partililer salon çevresine oluşturulan arama noktalarından geçirilerek salon çevresine alındı.

Salon erken saatlerde partililer tarafından dolarken, salona giremeyenler de salon dışana kurulan dev ekranlardan salonu izleme imkanı buldu. Erken saatlerden itibaren Ankara dışından gelen partililere, AK Parti teşkilatı tarafından kumanya dağıtıldı. Ankara dışından gelen konuklar, davul ve zurna ekipleri tarafından karşılanıyor.

Salondaki ekranlardan AK Parti hükümetleri döneminde yapılan yatırımlar ve hizmetler anlatıldı.

Sahne tasarımında mavi zemin üzerine, mavi ışıklarla belirginleştirilen büyük bir dünya haritası kullanılırken Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, konuşma yapacağı sahne Türk ve AK Parti bayraklarıyla süslendi.

Cezaevine girerken yaptığı konuşmaya büyük alkış

Sahne kenarındaki ekranlardan da Erdoğan'ın, ilk olarak Siirt Milletvekili seçilmesi ve

TBMM Genel Kurulu'nda yemin etmesi yansıtıldı.

Salondaki ekranlardan Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan'ın, hapse girerken yaptığı konuşmanın yayınlanması seyircilerden büyük alkış aldı. Erdoğan'ın değişik tarihlerdeki konuşmaları ve AK Parti hükümetlerinin icraatları da alkışlarla izlendi.

Salonda, kongrenin sloganı olan ''Büyük Millet, Büyük Güç, Hedef 2023'' başta olmak üzere, ''Hayallerimiz Var, Sevdamız Var'', ''Bir Olduk, Birlik Olduk, Birlikte Türkiye Olduk'', ''Durmak Yok, Yola Devam'', ''Tükiye'nin Partisi, Türkiye'nin Lideri'', ''Her Şey Türkiye İçin, Bu Işık Sönmeyecek'', ''Biz Birlikte Türkiye'yiz'' pankartları dikkati çekti.

Kongreyi, çok sayıda yerli ve yabancı basın kuruluşu izliyor ve canlı yayın ekipleriye salondan yayınlar yapıyor.

80 yabancı konuk

Kongrede, yoklama ve açılışın ardından divan oluşturulacak. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra, isteğe bağlı olarak yurt dışından gelen konuklar konuşma yapacak.

AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi'nde daha sonra Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partililere seslenecek.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler