2009 yerel seçim takvimi

AKP, CHP'nin elindeki önemli belediyeleri kapmak için aday arayışında, CHP de buna karşı kayıtsız değil.. AKP'nin adaylarına karşı sürpriz silahlar çıkarmaya çalışıyor. Diğer siyasi partiler de seçimden karlı çıkmak için elinden gelen çabayı gösteriyorlar

2009 yerel seçim takvimi
AKP, CHP'nin elindeki önemli belediyeleri kapmak için aday arayışında, CHP de buna karşı kayıtsız değil.. AKP'nin adaylarına karşı sürpriz silahlar çıkarmaya çalışıyor. Diğer siyasi partiler de seçimden karlı çıkmak için elinden gelen çabayı gösteriyorlar.

Sokaklarda parti araçları müzik eşliğinde belediye başkan adaylarını tanıtacak, her yere posterler afişler asılacak. Binlerce el broşürü meydanlarda miting için toplanan vatandaşın üzerine boca edilecek. Önümüzdeki günlerde kıran kırana bir mücadelenin yaşanacağı aşikar...

Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği tarihe göre 2009 yerel seçimleri 29 Mart'ta yapılacak. Seçim takvimi de 1 Ocak 2009'da ilan edilecek. Hem belediye başkanlığına aday olmak isteyenler hem de seçmenler sabırsızlıkla YSK'nın açıklayacağı seçim takvimini bekliyor. kanaldhaber.com.tr olarak akıllarda bir fikir oluşturması bakımından geçmişteki uygulamalara dayanarak olası bir seçim takvimi yayınlıyoruz.

29 Mart 2009'da yapılacak seçimin olası takvimi şöyle:

1 Ocak: Seçimin başlangıç tarihi. YSK, aynı gün, seçime katılacak partileri ilan edecek. Partilerden seçimde hangi seçim çevresinde hangi usul ve esaslarla aday tespit edeceklerini bildirmeleri istenecek.

5-7 Ocak: Sandık seçmen listeleri askıdan indirilecek, sandık seçmen listelerine yapılacak itirazlar karara bağlanacak.

8 Ocak: İl seçim kurulları, belediye meclisi ve il genel meclisi asıl ve yedek üye sayılarını seçim çevrelerine göre tespit edecek.

9 Ocak: Siyasi partilerin hangi seçim çevresinde hangi usul ve esasa göre aday tespiti yapacağını kesin olarak YSK'ya bildirmeleri istenecek.

13 Ocak: Ön seçim ilçe seçim kurullarının oluşturması çalışmalarına başlanacak.

19 Ocak: İlçe seçim kurulları oluşumu tamamlanacak ve kurullarda görev alanlara görevlendirildikleri bildirilecek.

26 Ocak: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK'da kura çekilecek.

31 Ocak: Siyasi partiler ön seçim seçmen listelerinin kesinleşmesi.

7 Şubat: Hangi partilerin hangi seçim çevrelerinde ön seçime katılacağı ilan edilecek.

15 Şubat: Ön seçim yapılacak.

22 Şubat: Aday listelerine yapılan itiraz üzerine verilen kararlar sonucu meydana gelen eksikliklerin tamamlanması.

24 Şubat: Büyükşehirlerde siyasi partiler il başkanlarının büyükşehir belediye başkan adaylarını il seçim kurullarına vermelerinin son günü. Bağımsız aday olacaklara da başvurmaları için tanınan sürenin sonu. Aynı gün siyasi partilerin verdikleri aday listelerinin seçim kurullarınca incelenmesine başlanacak. Saptanacak eksiklikler siyasi partiler ilçe başkanlıklarına tamamlanması için bildirilecek.

26 Şubat: Siyasi partilere aday listelerindeki eksiklikleri tamamlaması için tanınan süre sona erecek.

GEÇİCİ ADAY LİSTELERİ

27 Şubat: Geçici aday listeleri ilan edilecek.

1 Mart: Geçici aday listelerine yapılacak itirazlar sona erecek. Seçmen bilgi kartları ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilmeye başlanacak. Birleşik oy pusulaları basılmaya başlanacak.

2 Mart: İlçe seçim kurullarının (Büyükşehir belediye başkanlığı adaylığı için il seçim kurulunun) geçici olarak ilan edilen adaylara karşı yapılan itirazları karara bağlanacak.

3 Mart: İlgililerin ilçe seçim kurulu kararlarına karşı il seçim kuruluna, il seçim kurulunun Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylarına ilişkin kararlarına karşı YSK'ya yapılacak itirazlar için tanınan süre sona erecek.

4 Mart: Sandık kurullarının oluşturulması çalışmalarına başlanacak. YSK'nın il seçim kurulu, il seçim kurulunun ilçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazları kesin olarak karara bağlanacak. Adaylıktan çıkartılma, istifa gibi nedenlerle listelerde oluşan eksiklik siyasi partilere bildirilecek.

5 Mart: Listelerde oluşan eksikliklerin siyasi partilerce tamamlanacak.

6 Mart: Kesin aday listeleri ilan edilecek. Seçmen bilgi kartlarının seçmenlere dağıtılmasına başlanacak.

PROPOGANDA YASAĞI

19 Mart: Seçim döneminin son 10 günündeki propaganda dönemine ilişkin yasaklar başlayacak.

22 Mart: Seçmen bilgi kartlarının dağıtımı tamamlanacak.

25 Mart: Seçime ilişkin malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

28 Mart: Seçim propogandası, saat 18.00 itibarıyla sona erecek.

29 Mart: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler