Mersin'deki Sahillerde Zehirli Denizanalarına Karşı Uyarı

Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Deniz Ayas, Mersin sahillerinde artan zehirli 'göçmen denizanası'na karşı uyardı. Vatandaşlara dokunmamaları ve denize girmemeleri tavsiyesinde bulundu.

Mersin'deki Sahillerde Zehirli Denizanalarına Karşı Uyarı

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Deniz Ayas, Mersin sahillerini etkisi altına alan zehirli denizanaları hakkında önemli uyarılarda bulundu. Son dönemde Erdemli ve Silifke ilçelerinin sahillerinde binlerce ölü denizanasının karaya vurduğu gözlemlendi. Belediye ekipleri, bu denizanalarını dikkatle toplamak için yoğun bir çalışma yürütüyor.

Prof. Dr. Ayas, bölgede yoğun olarak görülen 'göçmen denizanası' olarak bilinen ve zehirli bir tür olan 'rhopilema nomadica' üzerinde durdu. Bu türün, Samandağ'dan Anamur'a kadar olan açık deniz bölgelerinde yoğun olarak bulunduğunu ve dalgalarla kıyılara ulaştığını belirtti.

mersindeki-sahillerde-zehirli-denizanalarina-karsi-uyari.webp

Denizanalarının popülasyonundaki artışın nedeni olarak balıkçılık faaliyetlerini gösteren Ayas, denizanalarının plankton ve küçük balıklarla beslendiğini açıkladı. Planktonlarla beslenen balık türlerinin azalması durumunda denizanalarının sayısının arttığını ifade etti. Ayas, denizanalarının besin zincirinde önemli bir yere sahip olduğunu ve Mersin sahillerine gelen caretta carettalar gibi türlerin bu denizanalarıyla beslendiğini sözlerine ekledi.

Denizanalarının zehirli olmasının turizm üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çeken Ayas, özellikle yaz aylarında turist kaybına yol açabileceğini belirtti. Vatandaşlara denizanalarına dokunmamaları konusunda uyarılarda bulunan Ayas, denizanalarının yakıcı hücrelerinin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini ve temas halinde deniz suyu ya da sirke ile yıkanmanın önemini vurguladı. Ayas, en iyi çözümün sağlık kuruluşuna başvurmak olduğunu ifade etti ve denizanalarının bulunduğu sulara girilmemesi gerektiğini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler