YSK açıkladı! Sayıları 1 milyondan fazla! Seçimin kaderi değişebilir

YSK 31 Mart seçimleri ile ilgili açıklama yaptı. Sayıları 1 milyondan fazla olan ilk defa oy kullanacak gençler seçimin kaderini etkileyebilir.

YSK açıkladı! Sayıları 1 milyondan fazla! Seçimin kaderi değişebilir

Türkiye, 31 Mart'ta gerçekleştirilecek yerel seçimlere sayılı günler kala, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından dikkat çekici açıklamalar yapıldı. YSK, toplamda 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bu önemli oylamada tercihlerini kullanacağını duyurdu. Ayrıca, bu seçimlerde 18 yaşını doldurmuş 1 milyon 32 bin 610 genç, ilk kez oy kullanma hakkına sahip olacak.

YSK'nın belirlediği seçmen kütükleri, 7 Şubat'ta kesinleşti ve kayıtlı seçmen sayısı resmi olarak açıklandı. İlginç bir detay olarak, seçmenlerin yüzde 50,59'unu kadınlar, yüzde 49,41'ini ise erkekler oluşturuyor. Bu oranlar, toplumun demografik yapısını da yansıtan bir veri olarak dikkat çekiyor. Önceki yıl, 28 Mayıs 2023'te yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde kayıtlı seçmen sayısı 60 milyon 771 bin 236 olarak belirlenmişti. Bu, yerel seçimler için kayıtlı seçmen sayısında bir artış olduğunu gösteriyor.

Seçmen listeleri, 23 Mart 2024 tarihinden itibaren, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü tarafından yeniden gözden geçirilecek. Bu süreçte, ölenler, vatandaşlıktan çıkarılanlar, askere alınanlar, hüküm giymiş olanlar ve kısıtlanmış seçmenlerin listelerde "oy kullanamaz" şerhi ile işaretleneceği açıklandı. YSK, bu bilgileri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü gibi resmi kurumlardan temin edecek.

Türkiye'nin dört bir yanında, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanını, il genel meclisi üyeliklerini ve belediye meclis üyeliklerini belirleyecek olan bu yerel seçimler, toplamda 50 bin 336 muhtarın da seçilmesine olanak tanıyacak. Bu geniş çaplı demokratik süreç, ülkenin yönetim yapısında önemli bir rol oynayacak ve vatandaşların yerel yönetimler üzerindeki söz hakkını pekiştirecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Seçim