YSK açıkladı! “Resmi Gazete’de yayımlanacak”

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, kesin sonuçların bugün Resmi Gazete’de yayımlanacağını açıkladı.

YSK açıkladı! “Resmi Gazete’de yayımlanacak”

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu sonuçlarıyla birlikte 17. zaferini kazandı. Seçim sonuçlarının ardından gözler yeniden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni kabinesine ve Meclis’e çevrildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 28. Dönem, YSK’nın milletvekili kesin sonuçlarını açıklamasıyla birlikte başlayacak.

YSK KESİN SONUÇLARI AÇIKLAYACAK
YSK’nın kesin sonuçları ilan etmesini takip eden üçüncü gün Meclis Genel Kurulu, saat 14:00’te toplanacak.

YSK’nın kesin sonuçlarını iki gün içerisinde açıklanması beklenirken buna göre Meclis Genel Kurulu’nun 1 ya da 2 Haziran tarihleri arasında toplanması öngörülüyor.

GENEL KURULU BAHÇELİ YÖNETECEK
Meclis Genel Kurulu’nun 28. Dönem ilk birleşimini iç tüzük gereği en yaşlı üye yönetecek. O isim 1 Ocak 1948 doğumlu olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olacak.

Geçici Meclis Başkanı sıfatıyla Genel Kurul’da ilk yemini de Devlet Bahçeli edecek. Bahçeli’nin ardından milletvekilleri seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabetik sırasına göre ant içecek.

Ant sırası Ankara milletvekillerine geldiğinde Genel Kurul’da geleneksel olarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulacak.

Milletvekilleri yemin etmelerinin ardından resmi olarak görevlerine başlamış olacak. İlk birleşime katılamayan vekiller ise katıldıkları ilk birleşimde yemin edecek. İmtina eden milletvekilleri ise milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.

MECLİS BAŞKANI BELİRLENECEK
Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından gözler TBMM Başkanlığı seçimine çevrilecek.

Yemin töreni sonrası 5 gün içinde aday olacak isimler Meclis Başkanlık Divanı’na başvuruda bulunacak. Başvuru süresinin sona ermesini takip eden 5. gün ise Genel Kurul’da Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak.

Gizli oylamayla yapılacak seçim üç turdan oluşacak. İlk iki turda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy aranacak. İlk iki turda gerekli oya ulaşılamaması halinde üçüncü turda salt çoğunluğu yani 301 oyu alan Meclis Başkanı seçilecek. Yeni seçilen Meclis Başkanı 2 yıl boyunca bu görevi üstlenecek.

YENİ KABİNEDE KİMLER OLACAK?
Yaşanan bu süreçte gözler yeni kabinede olacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da aralarında bulunduğu tüm kabine üyeleri milletvekili oldu.

Henüz belirli bir isim yok ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni kabinesini seçim sonuçlarının kesin olarak açıklanmasından sonra duyuracak.

Kaynak:Takvim

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Seçim