Seçim Öncesi Döneme İlişkin Yasaklar ve Propaganda Serbestliği Başlıyor

31 Mart 2024'teki yerel seçimler için propaganda ve yasaklar 29 Mart'ta başlıyor. Seçim propagandası 30 Mart saat 18.00'de sona erecek, yasaklar 31 Mart'ta.

Seçim Öncesi Döneme İlişkin Yasaklar ve Propaganda Serbestliği Başlıyor

Türkiye'de yerel yönetimleri belirleyecek olan 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne dair propaganda dönemi ve seçimle ilgili bazı yasaklar, 29 Mart Perşembe günü itibarıyla yürürlüğe giriyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen seçim takvimine göre, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'e kadar seçim propagandası yapma hakkına sahip olacaklar.

Seçim sürecinde, genel yollar, ibadethaneler, kamu binaları ve ilçe seçim kurulları tarafından belirlenmeyen alanlarda açık alan toplantıları ve sözlü propagandanın yapılması yasaklanmıştır. Güneş batımından iki saat sonra ile güneş doğumuna kadar olan zaman diliminde de açık alanlarda propaganda yasağı devam edecektir.

Elektronik posta ve telefon aracılığıyla vatandaşlara ulaşan sesli, görüntülü ya da yazılı propaganda materyallerinin gönderilmesi de yasaklar kapsamında. Ancak, siyasi partilerin kendi üyelerine yönelik iletişimleri bu yasaktan muaf tutuluyor.

Seçim öncesi son 10 gün içinde, yazılı ve görsel basın aracılığıyla yapılan kamuoyu araştırmaları, anketler ve siyasi eğilimleri etkileyebilecek yayınlar yasaklanacak. Bakan ve milletvekillerinin resmi araçlarla propaganda gezileri yapmaları ve devlet imkanlarını kullanmaları engellenecek.

Oy verme günü olan 31 Mart'ta uygulanacak yasaklar ise daha katı bir şekilde devreye girecek. İçki satışı ve tüketimi, eğlence mekanlarının faaliyetleri kesintiye uğrayacak ve silah taşıma yasağı getirilecek. Ayrıca, oy verme işlemleri sırasında ve sonrasında yayın yasakları da söz konusu olacak. Radyo ve televizyonlar, YSK'nin belirlediği saat 18.00'e kadar seçimle ilgili herhangi bir haber, tahmin ve yorum yayımlayamayacak. 18.00 ile 21.00 arasında ise sadece YSK'nin açıklamaları yayınlanabilecek. Seçim sonuçlarına dair tüm yayınlar, saat 21.00'den sonra serbest bırakılacak, fakat YSK bu süreyi daha erken bir zamana çekebilir.

Bu önemli seçim, yerel yönetimlerin gelecek dönemdeki yönetim biçimini belirleyecek olup, seçim süreci ve yasaklarına dair detaylar YSK tarafından yakından takip edilmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Seçim