Erdoğan'dan Avrupa'ya sert sözler

"Ben diyorum ya 'Bunlar yeni Nazizmdir', bundan çok rahatsız oluyorlar. Çünkü Hollanda Nazi tokadı yedi. Peki ey Hollanda, sen Srebrenitsa'da benim Müslüman kardeşlerimi, 8 bin 354 Müslüman kardeşimi katlettiniz, onu neyle ifade edeceksiniz? Bunları biz unutmuyoruz, bunların cibilliyetini biliriz. Orada Boşnak kardeşlerimizi şehit ettiler"

Erdoğan'dan Avrupa'ya sert sözler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,"Ben diyorum ya 'Bunlar yeni Nazizmdir', bundan çok rahatsız oluyorlar. Çünkü Hollanda Nazi tokadı yedi. Peki ey Hollanda, sen Srebrenitsa'da benim Müslüman kardeşlerimi, 8 bin 354 Müslüman kardeşimi katlettiniz, onu neyle ifade edeceksiniz? Bunları biz unutmuyoruz, bunların cibilliyetini biliriz. Orada Boşnak kardeşlerimizi şehit ettiler." dedi.

Erdoğan, Sakarya'da Demokrasi Meydanı'ndaki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Dünyaya demokrasi, insan hakları, özgürlük dersi verirler ama kendi çıkarları söz konusu olduğunda faşizmin en alasını sergilemekten kaçınmazlar. Ben diyorum ya 'Bunlar yeni Nazizimdir', bundan çok rahatsız oluyorlar. Çünkü Hollanda Nazi tokadı yedi. Peki ey Hollanda, sen Srebrenitsa'da benim Müslüman kardeşlerimi, 8 bin 354 Müslüman kardeşimi katlettiniz, onu neyle ifade edeceksiniz? Bunları biz unutmuyoruz, bunların cibilliyetini biliriz. Orada Boşnak kardeşlerimizi şehit ettiler." değerlendirmesini yaptı.

Srebrenitsa'da birçok insanın yakıldığını ve çoğunun kabrinin bilinmediğini ifade eden Erdoğan, "Yazıklar olsun bunların demokratlığına, yazıklar olsun sizin Avrupa Birliği müktesebatınıza, değerlerinize, yazıklar olsun sizin hukukunuza, adaletinize." diye konuştu.

- "Avrupa İkinci Dünya Savaşı öncesi günlere yuvarlanıyor"

Avrupa Birliği Adalet Divanının başörtüsü kararını eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Avrupa Birliği'nin Adalet Divanı bir açıklama yaptı, işverenlere diyor ki 'İsterseniz iş yerlerinizde başörtülü çalışmak isteyenlere müsaade etmeyebilirsiniz.' Hani inanç, din özgürlüğü? Bunlar haçla hilal mücadelesini başlattılar. Başka bunun izahı olamaz. Açık söylüyorum, Avrupa hızla İkinci Dünya Savaşı öncesi günlere doğru yuvarlanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Necip Fazıl Kısakürek'in "Sakarya Türküsü" şiirinden "Her şey akar, su, tarih, yıldız, insan ve fikir / Oluklar çift, birinden nur akar, birinden kir" dizelerini okuyan Erdoğan, "Sakarya kir akıtan olukların ağızlarını 16 Nisan'da tıkıyor mu?" diye alandakilere sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sakarya devletiyle, siyasetçisiyle, medyasıyla Türkiye'ye karşı her türlü çirkinliği sergileyen Avrupalılara 16 Nisan'da dersini veriyor mu? Sakarya 'hayır' çıksın diye tüm güçleriyle çalışan terör örgütlerine 16 Nisan'da, 15 Temmuz'da verdiğimiz ders gibi bir dersi veriyor mu? Sakarya söylemleri ile artık cehalet boyutunu aşarak, ihanet çizgisine varan ana muhalefetin başındaki zata 16 Nisan'da dersini veriyor mu? Sakarya 16 Nisan'da ayağa kalkıyor mu? Bu ne kadar güzel bir tablo... 16 Nisan'da adım adım takip edeceğim. Saniye, saniye takip edeceğim. 'Bakalım Sakarya ne yaptı, sandıkları patlattı mı' diye izleyeceğim."

Türkiye'nin 16 Nisan'da tarihi bir tercihte bulunacağını ifade eden Erdoğan, anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde yeni bir yönetim sistemine geçileceğine vurgu yaptı. Yeni yönetim biçiminin amacının güven ve istikrar ortamını kalıcı hale getirmek olduğuna dikkati çeken Erdoğan, 18 maddeden oluşan anayasa değişikliği okunduğunda Türkiye için ne getirdiğinin, ne götürdüğünün açık bir şekilde anlaşılacağını söyledi.

Muhalefetin metni okumadığını ya da bilinçli olarak yalan söylediğini gördüklerini dile getiren Erdoğan, yeni sistemin özünde cumhurbaşkanlığı ile başbakanlığın birleştirilerek hem yürütmenin güçlendirilmesi hem de mevcut sistemdeki iki başlılıktan kaynaklanabilecek muhtemel çatışmaların önlenmesi olduğunu kaydetti.

- "Parlamentoya ve milletvekillerine hakaret ediyor"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, bir radyo yayınındaki cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlatırken, "Cumhurbaşkanı başka partiden, başbakan başka partiden olursa kavga çıkar" sözlerini anımsatan Erdoğan, "Bu zat hayatında ilk defa doğru bir şey söylüyor." dedi. Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerini alandakilere de dinleten Erdoğan, böyle sıkıntılar yaşanmaması için sistemi değiştirdiklerini vurguladı.

Kılıçdaroğlu'nun Meclisin kapatılacağı yönündeki sözlerinin de yalan olduğunu söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meclisin kapatıldığı filan yok, Kılıçdaroğlu. Tam tersine Meclis güçlendiriliyor. Eskiden hükümetlerin yönlendirmesi ile gerçekleşen kanun çıkarma faaliyetleri yani yasama faaliyetleri yeni sistemde tamamen milletvekillerine bırakılıyor. Çünkü cumhurbaşkanı bütçe dışında Meclise kanun teklifi bile veremiyor. Daha da ötesi Meclisin cumhurbaşkanını ve bakanları denetleme yetkileri güçlendiriliyor.

Dün ilk defa meydana çıkmış, orada milletvekilleri için '550 milletvekili bile fazla, 600'e ne gerek var. Ballı maaşlarını alıp yatacaklar' diyor. Bu zatın Meclise, milletvekillerine, milletin iradesini temsil eden insanlara bakışı bu. Hakaret ediyor. Hem parlamenter sistemi savunuyor hem de parlamentoya ve milletvekillerine hakaret ediyor."

Türkiye'de şu anda her 103 bin kişiye bir milletvekili düştüğünü kaydeden Erdoğan, bu rakamın Almanya'da 93 bin, İspanya'da 56 bin, Polonya'da 55 bin, Fransa'da 50 bin, İtalya'da 49 bin, Avrupa Birliği'nin ortalamasında ise 40 bin olduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun dersini iyi çalışmadığını ifade etti.

(Sürecek)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Şehirler