Sirkeli Bezle Kanser Teşhisi

Fransa'daki Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu doktorlarıyla Hindistan'dan doktorların Lancet dergisinde yayınlanan araştırmasında, gözle bakılarak yapılan bu testin kanseri ilk aşamada yakalayarak, bu hastalıktan ölümleri dörtte bir oranında azaltt

Sirkeli Bezle Kanser Teşhisi

Fransa'daki Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu doktorlarıyla Hindistan'dan doktorların Lancet dergisinde yayınlanan araştırmasında, gözle bakılarak yapılan bu testin kanseri ilk aşamada yakalayarak, bu hastalıktan ölümleri dörtte bir oranında azalttığı belirtildi.

Söz konusu test, bir hemşire veya eğitimli bir sağlık görevlisi tarafından yapılabiliyor. Kadının rahim boynunu sirkeye batırılmış gazlı bezle temizleyen uzman, bir dakika kadar sonra çıplak gözle halojen bir lamba altında bölgeye baktığında, yapılan işlem sonucu beyaza dönüşmüş kanser öncesi oluşumlar varsa bunları görebiliyor.

Daha önce yapılan bazı araştırmalar da, gözle izleme tekniğinin, kanseri tespit etmede simir testi kadar etkili olduğunu göstermişti.

Dr. Harşad Sanghvi, "Bu araştırma, son derece basit bir testle rahim boynu kanseri oranı üzerinde önemli bir etkide bulunulabileceğinin son kanıtı" dedi.

Bilim adamları, ucuz olması bakımından bu yöntemin az gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılabileceğini düşünüyor.

Ancak bu yöntemin menopoza girmiş kadınlarda ve 2-3 çocuktan fazla sahip olanlarda kullanılamayacağı çünkü bu kadınlarda kanser öncesi oluşumların rahim boynunun görülemeyecek yerlerinde gelişebileceği kaydedildi.

Kadınlarda en çok görülen kanserlerden ikincisi olan rahim boynu kanserinden her yıl 250 bin kadın hayatını kaybediyor. Bunların yüzde 80'ini az gelişmiş ülkelerden kadınlar oluşturuyor

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler