Deniz anası çarparsa ne yapmalısınız - Deniz anası nedir?

Yaz mevsimiyle birlikte hepimiz akın akın plajlara koşuyoruz. Peki, serinlemek ve eğlenmek uğruna gittiğimiz denizlerde bizi bekleyen tehlikenin farkında mısınız? Dünyada yaygın olan ve 11 binden fazla türü bulunan deniz anaları, insanları dokungaçlarıyla

Deniz anası çarparsa ne yapmalısınız - Deniz anası nedir?

Yaz mevsimiyle birlikte hepimiz akın akın plajlara koşuyoruz. Peki, serinlemek ve eğlenmek uğruna gittiğimiz denizlerde bizi bekleyen tehlikenin farkında mısınız?

Dünyada yaygın olan ve 11 binden fazla türü bulunan deniz anaları, insanları dokungaçlarıyla sokabilirler. Ölü deniz analarını bile zehirleyen bu canlılarla kesinlikle temas edilmemesi gerekiyor.

deniz-001.jpg

Deniz anası sokmaları yüzücülerin sık sık karşılaştığı bir problemdir ve bu durum hafif şiddetli olabileceği gibi ciddi de olabilir.

deniz-002.jpg

Peki, deniz anası çarparsa ne olur? Hangi deniz anaları zehirlidir? Deniz anası sokması durumunda ne yapmalıyız? İşte detaylar...

Bazı deniz analarının oldukça zehirli olduğunu, ufak olsalar dahi oldukça ağrı ve iritasyona neden olabileceğini aklınızın bir köşesine not edin.

Deniz anaları zehirli ve zehirsiz olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Özellikle chrysaora cinsi kahverengi denizanalarına kesinlikle temas etmemenizde fayda var.

Deniz anasının temas ettiği kişilerde; ciddi kızarıklıklar, ısı artışı, kırıklık, baş dönmesi, bulantı ve kusma, baş ağrısı, eklem ağrısı, kas spazmı, alerjik döküntü ve nabız değişikliği, terleme gibi belirtiler meydana gelebilir.

Alerjik bünyeli kimselerde şok tablosu dahi gelişebilir. Bu durumda biraz acele etmelisiniz.

Böyle bir durumda deniz anasının çarptığı kişiyi hızlıca sudan çıkarın.

Zehrin vücuda yayılmaması için deniz anasının soktuğu bölgeye kesinlikle dokunmayın, ovuşturmayın ve kaşımayın.

Deniz anasının temas ettiği bölgeyi tuzlu su, ya da sirkeli su veya amonyak ile temizleyin.

Ardından da o bölgeye hemen sıcak su kompresi yapın.

Ve en önemlisi vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurun.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Sağlık