Parol nedir, ne için kullanılır? Parol ne işe yarar?

Türkiye’de hemen herkesin bildiği ilaçlardan biri Parol’dur. Peki Parol nedir, ne için kullanılır, Parol ne işe yarar, Parol'un yan etkileri var mıdır? İşte detaylar

Parol nedir, ne için kullanılır? Parol ne işe yarar?

Türkiye’de neredeyse her evde bulunan ve en ufak ağrıda tercih edilen ilaçlardan biri Parol olarak bilinmektedir. Peki Parol nedir, ne işe yarar, kimler nasıl kullanmalı? İşte ayrıntılar

Parol Nedir, Ne İşe Yarar? 

Genel Bilgi

Parol, hafif ve orta derecedeki ağrılar için kullanılan bir ağrı kesicidir. Özellikle baş ağrısı, diş ağrısı, migren ve adet sancıları gibi durumlarda kullanılmaktadır. Aynı zamanda ateş düşürmek için de kullanılmaktadır. Sürekli kullanılması önerilmemekte olup şikayet esnasında kullanılması önerilir..  Parol ayrıca romatizma, kas ve eklem ağrılarında kullanılmaktadır. Günde 1 ya da 2 doz kullanılması önerilmektedir. Çift doz olarak alınmamalıdır. Parol ilacı bazen bulantı, kusma, ishal gibi yan etkiler gösterebilir. İlacın çocuklar için de farklı formları mevcuttur. Bulunması ve kullanılması ne kadar sık olsa da doktor kontrolünde alınması daha iyidir

Parol nedir, ne için kullanılır? Parol nasıl kullanılır?

Parol İlacı ile ilgili merak edilen başlıklar ve cevapları ise şu şekildedir

Parol Ne İçin Kullanılır?

Özellikle hafif ve orta şiddetteki ağrılarda kullanılır. Detaylandırılacak olursa, diş ağrısı, migren, baş ağrısı, hafif romatizma ağrıları, kas-eklem ağrıları, adet sancıları ve grip ile birlikte gelen yüksek ateş için kullanılmaktadır. Parol’un etkin maddesi olan parasetamol, vücudun ısı kaybını yükselterek ateşin azalmasını sağlar. Vücuttaki bazı kimyasalların salınımını durdurarak ağrıyı giderir. 

Parol’un etki süresi ne kadardır?

Alım sonrasında 15-30 dakika içerisinde etkisini gösteren ilaç 3-4 saat boyunca etkisini sürdürür.

Parol Nasıl Kullanılır?

Her ilaçta olduğu gibi doktorunuzun kontrolünde almanız sizin yararınıza olacaktır. Bunun yanı sıra ilacı bol suyla çiğnemeksizin yutun. Daha çok aç karnına içilmesi tavsiye edilir. Tok içildiğinde etkisi daha az olacaktır. Günde 1-2 doz alınabilir. 4 veya 6 saat aralıklarla kullanılmalıdır. Aynı anda çift doz alınmamalıdır. İlacı doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanmaya özen gösterin. Bunun haricinde yalnızca ihtiyacınız olduğunda kullanın.

Parol nedir, ne için kullanılır? Parol nasıl kullanılır?

Parol Çocuklarda Nasıl Kullanılır?

Yine doktor tavsiyesinin ilk derecede önemli olduğunu unutmayın. Bunun haricinde 12 yaşından büyük olan çocuklarda her doz ikiye bölünerek (bir seferde tek ilacın yarısı 250 mg) günde iki kez kullanılabilir.  12 yaşından küçük çocuklarda ise kilo/doz ayarı yapılması gerekmektedir.  6 yaşından küçükler için Parol’un şurup formu doktor tavsiyesine göre kullanılmalıdır. 2 yaş altına ise doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Çocukların tamamında yukarıda da bahsedildiği gibi dozlar arasında 4-6 saat olmalıdır. 

Parol Yan Etkileri Nelerdir?

Parolun görülen hafif yan etkileri, ishal, uyku hali, ciltte kızarıklık, baş dönmesi, bulantı, hazımsızlık ve kusmadır.
Ciddi yan etkiler ise nefes alımı ve yutkunmada zorluk, döküntü, yüz-dudakta şişme, sulu kabarcıklar, çok su içme,ödem, idrar kaçırma, halsizlik, yorgunluk,enfeksiyonel hastalıkların artması, trambosit düşüklüğü, baş ağrısı, yüzde lekeler, sarılıktır.  
Bu tarz yan etkiler görüldüğünde mutlaka doktora görünülmelidir.

Hamileler Parol Kullanabilir Mi?
Sıklıkla kullanılan bu ilaç hamileler için de doktora danışılarak kullanılabilir. Düşük dozlarda kullanılmasında bir problem yoktur. Ancak Parol Plus için mutlaka doktora danışmanız gerekmektedir.

Parol nedir, ne için kullanılır? Parol nasıl kullanılır?

Trabzon haber, son dakika haberleri ve güncel gelişmeleri haber61.net'te takip edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Nedir, Ne Anlama Gelir?