Kadınlar gebelik döneminde oruç tutabilir mi? Hamileyken oruç tutmak

Ramazan ayında birçok kişi tarafından "gebelik döneminde oruç tutulur mu?" sorusuna yanıt aranıyor. Detaylar haberimizde.

Kadınlar gebelik döneminde oruç tutabilir mi? Hamileyken oruç tutmak

Ramazan ayı, İslam dünyasında oruç tutma, ibadet, sadaka vermeyi arttırma, Kur'an okuma gibi birçok ibadeti içeren önemli bir dönemdir.

İslam inancına göre, Ramazan ayı boyunca Müslümanlar güneşin doğuşundan batışına kadar olan sürede oruç tutarlar. Oruç tutmak, Müslümanlar için ruhsal temizlik, sabır, dayanıklılık gibi erdemleri geliştirmenin yanı sıra Allah'a yaklaşmanın bir yolu olarak görülür. Oruç, yemek, içmek, cinsel ilişki gibi bazı fiziksel ihtiyaçlardan gündüz saatlerinde uzak durmayı içerir.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte pek çok soruya internet üzerinden yanıt aranıyor. Bu soruların başında da kadınların gebelik döneminde oruç tutup tutamayacağı geliyor.

Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 52 [2274], 62 [2315]; İbn Mâce, Sıyâm, 12 [1667]).
Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/124)

Kadınlar gebelik dönemlerinde oruç tutabilirler mi?

Diyanet'te bu soruya ilişkin verilen yanıt şu şekildedir;

Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir.

Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 52 [2274], 62 [2315]; İbn Mâce, Sıyâm, 12 [1667]).

Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/124).

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Nedir, Ne Anlama Gelir?