Turksat 3A'nın özellikleri

Televizyon kanalları Türkiye'nin son iletişim uydusu, Turksat 3A'dan üzerinden yayında... Uydudan yayınları izleyenler, frekanslarını değiştirmeli... Eğer frekansı ayarlamışsanız, yeni uydunun getirdiği yeniliklerle yayınları izlemeye devam edebileceksini

Turksat 3A'nın özellikleri

Televizyon kanalları Türkiye'nin son iletişim uydusu, Turksat 3A'dan üzerinden yayında... Uydudan yayınları izleyenler, frekanslarını değiştirmeli... Eğer frekansı ayarlamışsanız, yeni uydunun getirdiği yeniliklerle yayınları izlemeye devam edebileceksiniz.

KANAL FREKANSLARI DEĞİŞİYOR
Televizyon kanalları yeni uydu üzerinden yayınlarına devam edecek, ancak bugün frekanslar değişiyor. Bu nedenle, yayınları uydu üzerinden alanların yeniden otomatik kanal arama yapmaları gerekiyor. Kullanıcılar frekans ayarlarını kendi uydu alıcıları üzerinden yapabilecekler. Bunun dışından ekstra bir işlem yapılması gerekmiyor.

GÖRÜNTÜ KALİTESİ YÜKSELECEK
Turksat 3A ile ilgili NTVMSNBC'ye konuşan Turksat yetkilileri yeni uydunun özelliklerini ve getirdiği yenilikleri şöyle anlattı:

“Turksat 3A ile birlikte daha fazla kapasiteye ulaşmış oluyoruz, böylelikle dileyen kanallara daha fazla kapasite sağlayabiliyoruz. Ayrıca yeni uydumuzla daha güçlü yayın yapabiliyoruz. Bu iki gelişme görüntü kalitesinin de artması anlamına geliyor. Kapasiteyi arttırdığınızda, ulaştırdığınız database de artıyor. Bu elbette kanalların talebine bağlı. Kullanıcı televizyonlar daha fazla database talep ettikleri zaman, sinyalleri daha güçlü oluyor, daha fazla data aktararak daha kaliteli yayın ulaştırabiliyorlar.


Bir örnek vermek gerekirse bugün 3 megahertzle (MHz) yayın yapan kanallar da var, 4 - 4,5 MHz ile yayın yapanlar da var. Elbette 4,5 MHz ile yayın yapan kanalın görüntü kalitesi daha fazla oluyor. Yeni uydumuzla birlikte, kanallara daha fazla data aktarımı için kapasite sağlayabiliyoruz. Bir başka önemli yenilik de HD (yüksek çözünürlüklü) yayınlarla ilgili. HD yayınlar için en az 9 - 12 MHz frekansta yayın yapmak gerekiyor. Turksat 3A ile bu da mümkün olacak.

PAKET YAYINLAR
Türksat 3A'nın getirdiği bir diğer yenilik de paket yayınlarla ilgili... Paket yayın sistemiyle ayrı ayrı kanalların uyduya gönderdikleri sinyallerden daha fazlasını toplu olarak ve daha güçlü bir biçimde kullanıcılara geri gönderebiliyoruz. Bir transponderdaki (uyduya gelen sinyali alan ve bunu güçlendirerek kapsama alanına geri gönderen uydu üzerindeki ekipman) ayrı ayrı kanal sayısını azalttığınız zaman, transponder daha güçlü bir sinyal veriyor. Bu nedenle kanalların transponderdan ayrı ayrı yaptıkları yayın, bir paket olarak yapıldığında, sinyalin gücü artıyor. Görüntü kalitesi yükseliyor.

Paket yayınların bir başka avantajı da verim artışı. Parçalı yayın yapıldığında, yayınların arasına koruma bandı konulması gerekiyor. Bu da kapasitenin bir bölümünün kullanılamaması anlamına geliyor. Ancak paket yayınlarda böyle bir durum sözkonusu değil. Parçalı yayınlarda tüm kapasitenin yüzde sekseni kullanılıyorsa, paket yayınlarda bu oran yüzde yüz... Bu da uydunun sağladığı kapasitenin daha da artması anlamına geliyor. Bu nedenle, şu an net bir şey söylemek mümkün değil ama ileride kablolu TV kanalarında da bir artış olabilir.

KÜÇÜK ANTENLER DE YAYIN ALABİLECEK
Kapasitenin yükselmesi ve sinyalin artması, uydunun kapsama alanının genişlemesine de katkı yapacak. Böylelikle hem kapsama alanının uç noktalarındaki kullanıcılar yayınları kaliteli olarak alabilecekler, hem de kapsama alanın içindeki kullanıcılar daha küçük antenlerle yayına ulaşabilecekler.

YAPILMASI GEREKEN SADECE FREKANS DEĞİŞİKLİĞİ
Kanalların yeni frekansa geçmesiyle ilgili olarak, kullanıcıların yapması gereken yalnızca frekans değişikliği. Bunu kendi alıcılarından yapabilecekler. Ayrıca bu konuda bizim de bununla ilgili tanıtım yayınımız var. Bununla ilgili tanıtım filmimiz şu anda yayınlanıyor.”

Emre Dağdeviren (Uydu İletişim Uzmanı):
TV KANALLARI YENİDEN AYARLANMALI

“Uydu değişikliğinde her zaman frekanslar değişebilir. Dolayısıyla geçici bazı rahatsızlıklar olabilir ama bunlar kalıcı sorunlar değildir. Önemli bir sorun çıkacağını sanmıyorum.

Eğer frekanslar değişecekse, uydu alıcısından frekansları değiştirmek gerekiyor. Televizyon kanalları zaten şu anda yeni frekansları ile ilgili yayınlar yapıyorlar. İnsanlar buna göre kanal ayarı yapmak zorunda kalabilirler, bunu da uydu alıcıları üzerinden yapabililer. Zorluk şurada olabilir, sonuçta herkes uydu alıcısının ayarını yapamayabilir. Bu nedenle bir sıkıntı ortaya çıkabilir, yoksa teknik bir sorun olacağını zannetmiyorum,

'HD' YAYINLARI TEŞVİK EDER
Yüksek çözünürlüklü (HD) yayın için daha fazla kanala, daha fazla frekans spektrumuna ihtiyacımız var. Turksat 3 A daha fazla frekans spektrum sunuyor. Dolayısıyla HD yayını konusunda yayıncıları teşvik edeceğini söyleyebilirim. Ancak HD yayının yaygınlaşması için bu yeterli değil. Bunun için üç temel sorun var. Bunlar teknik sorunlar, parasal sorunlar ve spektrum sorunları. Yeni uydu ile spektrum sorunu çözülmüş oluyor. Geriye teknik ve mali sorunlar kalıyor ve tabii HD programların çekilmesi. Çünkü HD yayın yapmanız için önce HD program çekmeniz lazım. Yoksa mevcut yayınları HD'ye çevirerek yayınlarsanız, ki o da olabilir, hiç bir kalite artışı görmezsiniz.

TELEFON VE İNTERNET İLETİŞİMİ DE GELİŞİR
Böyle güçlü ve yeni bir uyduda çok fazla telekomünikasyon yükü taşınacağını ben sanmıyorum. Bu tabii Tüksat A.Ş.'nin bilebileceği bir iş ama diğer uydularda televizyonların boşalttığı kanallarda, telekomünikasyon operasyonları yapılacaktır. Daha önceki uydular telekomünikasyona yönelir, bu da telekomünikasyonun kalitesini ve gücünü arttırır. O zaman da tabii telekomünikasyona çok daha fazla olanak sağlanacaktır. Bu da daha fazla spektrum ayırabildiğiniz için interneti hızlandırır, mobil telefonu hızlandırır. Bunun içinde 3G de dahil.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler