Kanuni Vakfından büyük tepki!

Son günlerde bir televizyon kanalında yayına giren ve ilk bölümü yayımlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatını anlatan “Muhteşem Yüzyıl” adlı televizyon dizisine bir tepki de Muhteşem Kanuni Süleyman Vakfı’ndan geldi. Vakıftan yapılan yazılı açıklamada “Y

Kanuni Vakfından büyük tepki!

Son günlerde bir televizyon kanalında yayına giren ve ilk bölümü yayımlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatını anlatan “Muhteşem Yüzyıl” adlı televizyon dizisine bir tepki de Muhteşem Kanuni Süleyman Vakfı’ndan geldi.

 

Vakıftan yapılan yazılı açıklamada “Yeni yayına giren ‘Muhteşem Yüzyıl’ adlı dizinin ilk bölümünde özellikle devlet erkanının gelecekte evlilik yapacakları kadınların yetiştirildiği bir okul olan Harem’, padişahın istediği kadını seçip beraber olduğu kadınların kaldıkları yer gibi göstermenin doğru değildir. Dizinin birinci bölümünde Kanuni’nin halka zulmettiği iddiası ile ölüm cezasına çarptırdığı paşanın kılıçla idamı, seyredenlerin tüylerinin diken, diken olmasına neden olmuş ve çocukları korkutmuştur. Bunun yanında devşirme çocukların ailesinden zorla alınma sahneleri, batılıların barbar nitelemelerini çağrıştırmıştır” denildi.

 

“Şairliğinden dolayı ‘Muhibbi’, kanun yapıcısı ve uygulayıcılığından dolayı ‘Kanuni’, 13 büyük sefere katıldığı için ‘Gazi’ ve batılılarca ‘Muhteşem’ diye anılan Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman’ı anlatacak olan bu dizinin tarihimizle yeni yeni barıştığımız bu günlerde ayrıntılara girerek yanlış anlaşılmalara yol açmayacağı umudunu taşımaktayız” denilen açıklamada “Elbette ki insanların zaafları olabilir. Bugün bile kadının ikinci sınıf sayıldığı, ırkçılığın her türünün geçerli olduğu dünyamızda Ortaçağ’da saray kadınlarının çok iyi eğitim almasının gerekli olduğu bilincine varan, haremi bir okul haline getiren bir devrişmeyi valide sultanlık makamına getiren bazılarınca beğenilmeyen bu sistem, 700 yıla yakın bütün dünyayı idare edebiliyorsa o zaman bu devreye değerlendirirken oturup bir kez daha düşünmemiz gerekir. Bu eserin bir dizi film olduğu unutulmamalıdır. Ancak haremle ilgili sahnelerin bir kısmının kurgusal düşüncelere dayanması Harem’in gerçeğini yansıtmamakta ve yanlış intibalara yol açmaktadır. Bizler, Trabzonlu hemşerimiz olan Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman’ı anlatan bu dizinin bundan sonraki bölümlerinin Muhteşem Kanuni’yi kanuni yapan özelliklerini ortaya koyacak şekilde hazırlanacağını umut etmekteyiz” ifadelerini yer verildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Medya