Recep Ergenç

Recep Ergenç

Marka şehir Trabzon

Artık şehirler, taklit edilemeyen özellikleri ile öne çıkmayı, bu özellikleri ile daha fazla sayıda ziyaretçi (turist), yatırımcı ve nitelikli insanı kendine çekmeyi başarabiliyor; o nedenle denir ki 21. YY şehirlerin savaşı, rekabetine sahne olmaktadır.

Marka kent; kentin kendine özgü ve kopyalanamaz değerlerinden bir kimlik oluşturmayı gerektirir. Bu değerler ise kentin yapısından, fonksiyonlarından, kentin imajını tanımlayacak faaliyet ve organizasyonlardan ama en önemlisi de bu şehirde yaşayan insanların kimyasından ortaya çıkacaktır.

Trabzonlular, bu defa İstanbul’dan bastırıyorlar; Trabzonlu İşadamları ve Bürokratları Derneği  (TİAB) ve Bizim Neslin Uşakları (BNU) Trabzon’un marka şehir olmasını istiyorlar ve bunun için de bir çalıştay düzenleyecekler.  Sekreteryayı Yıldız Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek yürütecek.

Trabzon’un kök sorunu nedir?

Hepimizin bir cevabı var elbette.

Benimki basit: Trabzon’da bugün ve gelecekte de var olacak tarım, ihracat, turizm vb. sektörlerde “Katma değerli ürün” üretemiyoruz.

Şu ana kadar bu konuda (Büyükşehir Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı dışında) en küçük bir ilgi ve bilgi sahibi insana rastlamadım.

İlk çalışma TEB Sponsorluğunda yapılmıştı.

Hazırlığı altı ay; katılımcıların çalıştayda söylediklerinin bir raporda toplanması da üç ay kadar sürmüştü.  Bu rapor anlaşılabilir en kapsamlı çalışmadır.

Yapıldı da ne oldu?

Hiç kimsenin umurunda olmadı (!)

Raporun son sayfasında; sektörlerin Kamu, Özel ve STK işbirlikleri ile nasıl katma değerli ürünlere dönüştürüleceği tek tek sayılmıştı.

 Trabzon önümüzdeki günlerde (23- 24 Mayısta) markalaşmayı gündeme taşımaya hazırlanıyor.

İstanbul’dan iki STK:

TİAB, 550 dönümlük Çırçır Ormanında konumlanmış. Başkanı Atalay Şahinoğlu. 

BNU (Bizim Neslin Uşakları) İstanbul’da önemli, gurur duyulacak başarı hikayeleri yazmış genç Trabzonlular;

Gerçekleştirilecek Marka Şehir Trabzon çalıştayının (23- 24 mayıs) İstanbul’da ilkini Şubat’da düzenlediler. Kamu, Özel sektör ve STK temsilcileri Şubat 2015’deki toplantıda hazır bulundular.

İstanbul’dan bakınca gördükleri, algıladıkları Trabzon için “tek markası Trabzonspor”, şehir için endişeli olduklarını gördüklerini söylediler. (https://www.haber61.net/govde-ve-kanatlar-2576yy.htm)

TİAB ve BNU Trabzon Markalaşmasına katkıda bulunmak istiyor.

Düzenlenecek “strateji  çalıştayında”,  yerel aktörlerden elde edecekleri verileri sekreterya raporlayacak. Bu rapor bir “stratejik plan” olarak;  Trabzon’da Kamu, Özel ve STK’larına sunulacak.

Sunacaklar da ne olacak?

Kök soru budur.

Hayata geçirilebilecek markalaşma süreci, uzun ve zahmetli iş.

TİAB başkanı Atalay Şahinoğlu ise iddialı: sonuç alana kadar devam...

Bir de İstanbul’daki toplantıda Kral çıplak beyler, demişti.

Kararlı “hırt” bir Trabzonlu.

Başarılar dilerim.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR