RTÜK o programlara acımadı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK),  aile yapısını bozan cinsel içerikli yayınlar ile dini duyguları istismar ederek  vatandaşları dolandıran televizyon kanallarına yüksek miktarda para ve yayın  durdurma cezası verdi. 

RTÜK o programlara acımadı
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, RTÜK'ün bugün gerçekleştirilen  Üst Kurul toplantısında, yanıltıcı nitelikte yayın yapan ve ürün satışını  gerçekleştiren kanallar ile aile yapısını zedeleyici kliplere yer veren kanallara  en üst sınırdan cezalar verildi.

Kurul, "Nazar duası", "Cin mektubu", "aile içi muhabbet" gibi ürünler  satan, hisse karşılığında yurt dışında kurban kestiğini iddia eden Bedir TV'ye en  üst seviyeden üç ayrı ceza verdi.

Söz konusu TV kanalı, "Nazar duası, cin mektubu, aile içi muhabbet"  gibi ayetleri vatandaşlara satması sebebiyle, 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararname  (KHK) ile 6112 sayılı Kanun'a eklenen herhangi bir ürünün ilgili sağlık  mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına ve reklamına  yer verilmeyeceğine yönelik hüküm uyarınca 10 gün yayın durdurma cezası aldı.

RTÜK'ün ayrıca bu konuyu Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı,  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) gibi ilgili kuruluşlara da  bildirdiği öğrenildi.

Vatandaşa kurban hissesi satmışlar

Bedir TV'ye yönelik ikinci ceza ise reklamlarda vatandaşlara sözde  kurban payı satışı gerçekleştirmesi nedeniyle verildi. "Afrika'da kurban  kampanyası" adı altında vatandaşlardan 60'ar lira toplayan ve bu paraları  birleştirerek Afrika'da kurban kestiğini iddia eden kanala, en üst seviye olan  yüzde 3 oranında para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Kanala üçüncü ceza ise insanlara anne-babalarının isimlerini mesajla  atmaları halinde hastalıklarının tespit ve tedavi edileceğini iddia eden "Hizmet  Bahçesi" isimli program nedeniyle verildi. RTÜK uzmanlarının kanalı bizzat  aradıkları ve dolandırıcılığı tespit ettikleri belirtildi. Kurul, bu program  nedeniyle Bedir TV'ye yine yüzde 3 oranında para cezası uyguladı.

İki TV kanalına "Ciciş Kardeşler" cezası

Üst Kurul, kamuoyunda "Ciciş Kardeşler" diye anılan Esra-Ceyda  Ersoy'un "Dekolte" isimli klibini çocukların ekran başında olduğu bir saatte  yayımlayan Viva ve Number One TV'ye de idari para cezası verdi. Söz konusu klipte  cinsellik vurgusunun yapıldığı, şarkı sözleri ile birlikte erotik olarak  nitelendirilecek dans figürlerinin yer aldığı belirlendi.

"Eş değiştirme" programını yayınlayan kanala ağır yaptırım

RTÜK, Türk aile yapısını zedeleyen programlardan dolayı Lifetime TV  kanalına da ceza yağdırdı. Uydu üzerinden yayın yapan kanalının evli çiftlerin  eşlerini değiştirerek farklı evlerde yaşamasını konu alan yurt dışı kaynaklı bir  programı yayınladığını saptayan RTÜK, söz konusu yayınların genel ahlaka, manevi  değerlere ve Türk aile yapısına aykırı olması sebebiyle TV kanalına en üst  seviyeden yüzde 5 oranında idari para cezası ile 5 kez de program yayın durdurma  cezası verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler