Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Kanal İstanbul güzergahındaki aktif faylar bir tehdit unsurudur!

‘Bir büyük deprem çevredeki fay üzerinde gerilme artışına neden olursa o fay üzerinde mikro deprem artışı izlenir. Tersine, gerilmeler azalırsa mikro deprem faaliyeti durur veya azalır.

1999 İzmit Depremi öncesi ve sonrası kanal İstanbul çevresindeki faylarda mikro deprem aktivite değişimleri fayların aktif olduğunu ve Marmara Denizi Fay Sistemiyle ilişkili olabileceğini ima eder’.

AVCILARDA 1999 İZMİT DEPREMİ ÖNCESİ OLUŞAN VE DEPREM SONRASI YOK OLAN- ARTAN MİKRO DEPREM KÜMELERİ

17 Ağustos 1999 İzmit Depremi öncesi Marmara Bölgesinde Kuzey Anadolu Fay Sisteminin göreceli sağ yönlü hareketi sadece İzmit'te değil, Avcılar yöresinde de stres artışına neden oluyordu. Bu nedenle (şekil 1) de İzleneceği gibi İzmit Depremi öncesinde, 1990-1999 tarihleri arasında, İzmit'te bir büyük, Avcılar çevresindeki aktif faylar üzerinde ise üç küçük ayrı mikro deprem kümecikleri oluşmuştur.

Artan gerimeler sonucunda Büyük İzmit Depreminin neden olduğu ana fay boyunca beş metreye varan sağ yönlü yer değiştirmeler Avcılar yöresindeki aktif faylarda kısmen stres azalması kısmen de stres artışına neden olmuştur. Sonuçta İzmit Depremi sonrası, 1999-2013 yılları arasında Avcılar yöresindeki faylarda üç mikro deprem kümesinden ikisi yok olmuş, ancak daha doğudaki üçüncü deprem kümesi gerilmelerin artmasıyla Zeytinburnu'ndan Karadeniz'e doğru büyümüştür

17 AĞUSTOS İZMİT DEPREMİ ÖNCESİ,1990- 1999 TARİHLERİ ARASINDA ,GERİLME ARTIŞINA BAĞLI OLARAK İZMİT DE BİR BÜYÜK, AVCILAR ÇEVRESİNDE ÜÇ KÜÇÜK MİKRO DEPREM KÜMESİ OLUŞMUŞTUR
1


17 AĞUSTOS 1999 İZMİT DEPREMİ SONRASI 1999-2013 TARİHLERİ ARASINDA AVCILAR ÇEVRESİNDEKİ FAYLARDA STRES AZALIŞI VE ARTIŞINA BAĞLI OLARAK ÜÇ MİKRO DEPREM KÜMESİNDEN İKİSİ YOK OLURKEN ZEYTİNBURNUNDAKİ ÜÇÜNCÜ DEPREM KÜMESİ DAHADA BÜYÜMÜŞTÜR.
2
SONUÇ
- Bir büyük deprem komşu bir fay üzerinde stresi ve buna bağlı mikro deprem aktivitesini arıtırken diğer bir fay üzerinde stresin ve mikro depremlerin azalmasına neden olabilir.

- 1999 İzmit Depremi öncesi ve sonrası yaklaşık 100 km uzakta, Avcılarda oluşan farklı mikro sismik aktivite ve deprem kümelenmeleri, İzmit Körfezi boyunca uzanan Kuzey Anadolu Fayının kuzey kolu ile Avcılar yöresinde İstanbul Boğazına paralel uzanan aktif fayların karşılıklı ilişkiler içerisinde olduğunu ima etmektedir ( şekil 1 ve 2).

- Büyük İzmit Depreminden sonraki on dört yıl içerisinde, Kanal İstanbul güzergahında, batıdaki iki sismik kuşakta mikro deprem aktiviteleri azalırken daha doğudaki Zeytinburnu'ndan Karadeniz doğru uzanan üçüncü sismik kuşakta deprem aktivesi artmıştır.

-Yukarıdaki sava göre İstanbul güneyinde Marmara'da olabilecek orta veya büyük bir deprem İstanbul'un batı yakasında Zeytin burnundan Karadeniz'e uzanan sismik kuşakta tıpkı 1999 İzmit Depreminde olduğu gibi can kaybına ve İstanbul Kanalında hasara neden olabilecektir.

- Sonuç olarak mikro deprem analizine göre Kanal İstanbul güzergahında aktif faylar mevcut olup kanal için bir tehdit unsurudur.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR