Saçlarımız neden beyazlar? Erken yaşta saçınız beyazlıyorsa sebebi..

Henüz yaşlanmadığınız halde saçları beyazlamaya başlayanlardan mısınız?

Saçlarımız neden beyazlar? Erken yaşta saçınız beyazlıyorsa sebebi..

 Kimisi bunun sebebi olarak genleri işaret etse de kimine göre saç beyazlaması ya da grileşmesinin nedeni strese dayanıyor. Peki, doğrusu ne? Harvard Üniversitesi’nden fareler üzerinde yapılan araştırma, saçların erken yaşta neden beyazladığını ortaya koydu. Gelin araştırma sonuçlarına birlikte bakalım…Genç yaşta bu kadar beyaz saçlara sahip olmak hiç sevindirici bir şey değil, değil mi? Bunun nedeninin ne olduğunu düşünüyorsunuz?

Genlerden mi kaynaklı, yoksa stresten mi ya da çevre şartlarından mı? Harvard Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, hepinizin tahmin edebileceği gibi erken yaşta saç beyazlaması ya da grileşmesinin nedeninin stresten kaynaklandığını ortaya koydu. Peki, nasıl oluyor da stresten saçlarımız beyazlayabiliyor?

NEDEN DURDUK YERE SAÇLARIMIZI BEYAZLAR?
Bilim insanları, saçlarımızın erken yaşta beyaz ya da gri renge dönüşmesi konusunda stresin çok güçlü bir faktör olduğunu ortaya koydu. Uzmanlara göre ‘savaş ya da kaç’ tepki sisteminde harekete geçen sinirlerden dolayı saç rengimiz değişebiliyor. Ancak her şey sanıldığı gibi stresle alakalı değil, diğer bir önemli faktöre de genetik süreç.
Neden durduk yere saçlarımızın beyazladığı belli oldu! Erken yaşta saç neden beyazlar? İşte, bilimsel açıklaması…

GENETİK
Stres gibi çevresel faktörler önemli bir rol oynasa da çoğu durumda insanların saçlarının beyazlamasının temel nedeni genetiktir. Gri saç, saç folikülündeki melanositlerin (pigment hücrelerinin) kaybından kaynaklanır. Bu, yaşlandıkça oluyor ve ne yazık ki, bu hücreleri ve ürettikleri pigment olan melanini geri getirebilecek bir tedavi yok. Ne zaman saçlarınızın grileşeceğini genetik faktörler belirliyor. Bunun olmasını önlemek için ise tıbbi olarak yapılabilecek hiçbir şey yok.

SİGARA
2013 yılında yapılan bir araştırma, sigaranın da saç beyazlamasına etki ettiğini gösterdi. Protein, B-12 vitamini, bakır ve demir eksiklikleri, saçların gri renge dönmesine neden oluyor ayrıca, proteinlere ve DNA'ya zarar veren oksidatif stres üzerinde de olumsuz etki yapıyor.

Saçlarınızın erkenden beyazlamasını önlemek istiyorsanız yapmanız gereken birkaç şey mevcut. Örneğin, omega-3 yağ asitleri (ceviz ve yağlı balıklarda bulunur) açısından zengin bir diyet yaparak, güneşin ultraviyole ışığından kaçınarak ve daha fazla B-12 ve B-6 vitamini alarak erkenden saçlarınızın beyazlamasını önleyebilirsiniz.

Harvard araştırması şimdiye kadar sadece fareler üzerinde denendi. Bu araştırmayı insanlar üzerinde denemek harika olurdu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler