Gözenekli Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Gözenekler cildin nefes almasını ve nemli olmasını sağlayan minik kanallardır. Ancak gözeneklerin çukurları makyaj, kir, toksin biriktir.

Gözenekli Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

GÖZENEK NEDİR?

Gözenekler cildin nefes almasını ve nemli olmasını sağlayan minik kanallardır. Ancak gözeneklerin çukurları makyaj, kir, toksin biriktirdiği için zaman içinde gözle görünür hale gelir.Her kıl kökünün dibinde olan gözenekler cildin parlaklığını koruyan yuvalardır.

Kıl foliküllerinin büyüklüğü cildimizde mikro büyüklükte yuvalar oluşturur. Deri altındaki yağlı tabaka uzanan kıl boyuna bağlı olarak gözenek yuvası oluşturur. Gözenek büyüklüğünü etkileyen faktörlerin başında genetik özellikler gelse de sebum üretimi fazla olan yağlı ciltlerin gözenekleri daha büyük olurken, yağ üretimi az olan ciltlerin gözenekleri daha küçük olmaktadır.

Gözenekli Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

GÖZENEKLER NEDEN BÜYÜR?

Güneş ışınları yaş almaya bağlı azalan kolejen miktarı ve eksilen kolejen üretimi cilt yüzeyinde sarkma ve deride gevşekliğe zemin hazırlar. Bu durum aşağı yönlü bir genişlemeye neden olarak gözenek görünümünün artmasına sebebiyet verir.

Bunun yanı sıra nem eksikliği de gözeneklerin daha fazla büyümesine ve belirgin hale gelmesine neden olmaktadır. Bunların yanında makyajın kirle yan yana gelmesi gözeneklerin hacminin artması tıkanıklıkların zamanında temizlenmemesi nefes alamayan cildin esnemesine neden olur.

Aşırı yağlı beslenme, cilt tipine uymayan kozmetik ürünlerinin yanlış kullanımı gözeneklerin büyüme nedenleri arasında yer alır.

Güneş kremi kullanmamak, güneş ışınlarından cildinizi yeterince korumamak, alkol ve sigara kullanımı, makyajlı cildinizle uykuya geçmek, temel cilt bakımı rutini oluşturmamak ve fazla kilo da gözenek genişlemesinin nedenleri arasında yer alır.

Öncelikle burun çevresi ve yanaklar üçüncü olarak alın gözeneklerin genişlemeye yatkın olduğu alanlardır. Nefes alamayan, derinlemesine arındırılmamış gözenekler hacmini büyütme eğilimindedir.

GENİŞ GÖZENEKLERİN CİLDİMİZE ETKİSİ NEDİR?

Işıl ışıl ve dinamik görünen cildin sırrı gözeneklerde yatar. Sıkı gözenekler cilt yüzeyini korur hasar oluşmasını önler. Size sağlıklı ve genç bir cilt görünümü kazandırır. Cildin yenilenmesi için gözeneklerin tıkanmaması çok önemlidir. Tıkanan gözenekler temizlenerek deri altı katmanlara oksijen ulaşması sağlanmalıdır. Genişlemiş gözenekler dışarıdan gelecek her şeye maruz kalır. Gözeneklerin içine yağ ve kir ve toksinler birikerek siyah nokta ve sivilce oluşumuna neden olur. Sağlıklı görüntünüzü kaybedersiniz. Gözeneklerin boyutu ne kadar büyük olursa cildimizin üzerinde pürüzlü sağlıksız bir görünüm oluşur.

GÖZENEKLER NASIL KÜÇÜLÜR?

Gözeneklerin temizlenmesi, sıkılaşması, küçülmesi ve görünümlerinin azaltılmasına yönelik ürünleri cilt bakım rutininiz de olmalıdır. Oluşturacağınız temel bakım günlük rutininiz haline geldiği takdirde istenmeyen oluşumlara karşı size yardımcı olacaktır.

Cilt bakımında günlük temizliğin yanında, haftalık ve aylık bakımlarınızda da gözenekler için uygulayacağınız maskele, peelingler doğal bakım rutinleri gözenek oluşumlarına ve genişlemesine karşı bakım desteğinde size çok büyük katkılar sağlayacaktır.

Özetleyecek olursak;

Yüzünüzü her gün sabah akşam derinlemesine temizleyiniz.
Gözenek içerisindeki yağı kalıntı bırakmadan arındırın.
Haftada bir kez yada iki kez peeling uygulaması yapmayı ihmal etmeyin.
Düzenli nemlendirme desteği, gözenek genişlemesinin azaltılmasına cilt görünümünün düzelmesine destek olacaktır.
Haftada 2 kez özelikle kil içerikli maske kullanmak, gözeneklerdeki yağın derinlemesine temizlenmesi konusunda katkı sağlayacak bakım desteği vererek, gözeneklerin genişlemesine sıkılaşmasına zemin hazırlayacaktır.
Makyajınızı temizlemeden yatağa gitmeyin uykuya geçmeyin.
Cilt bakım rutininize yaz kış güneş kremi uygulamasını ekleyin ve hiç bırakmayın.
Kişisel bakım ürünlerinizi cilt tipinize göre seçerek, uygun zamanda ve doğru sıralamayla uygulama yapmaya dikkat edin.

EVDE GÖZENEKLERİMİZ İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

-Yüzünüzü yıkadıktan sonra kurulama işlemi için kullanacağınız havluların temiz olmasına özen gösterin.
-Cildinizi nemsiz bırakmamaya dikkat edin.
-Beslenmenize dikkat edin. Yağlı yiyeceklerden uzak durun.
-Uykusuz kalmayın.
-Yeterli miktarda su tüketin.
-Aloa vera jeli kullanın.
-Yumurta akı maskesi yapın.
-(Bir yumurta kırılır ve yalnızca akı cilde uygulanmak üzere ayrılır. Temiz cilde sürülür kuruması beklenir sonra yıkanır.)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler