Yerel basının sorunlarına araştırma istemi

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, bir ülkede basının gelişmesi, güçlenmesi ile sağlıklı, işleyen bir demokrasinin varlığı arasında çok yakın bir ilişki bulun

Yerel basının sorunlarına araştırma istemi

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, bir ülkede basının gelişmesi, güçlenmesi ile sağlıklı, işleyen bir demokrasinin varlığı arasında çok yakın bir ilişki bulunduğu belirtildi.

Demokratik ülkelerde yasama, yürütme ve yargı erklerinin yanında dördüncü kuwet olarak adlandırılan basının, gerçeklerin topluma doğru, objektif biçimde yansıtılması, vatandaşların düşüncelerinin ve taleplerinin yönetenlere duyurulması, ülke sorunlarının tartışılması için uygun zeminin oluşturulması, iktidarların kamuoyu adına denetlenmesi gibi önemli görevleri bulunduğu vurgulandı.

Gerekçede, ağırlıklı olarak bölgesel ve yerel perspektifte faaliyet gösteren yerel basın kuruluşlarının, yöre insanının gözü, kulağı haline geldiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi: "Yerel basının, bölgesel ve yerel dinamiklerin katılımcı bir ortamda tartışılacağı bir zemin oluşturması bakımından ülkedeki demokrasi kültürünün gelişmesine çok büyük katkılar sağladığı açıktır.

Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'de halen 439 yerel günlük gazete, 849 yerel haftalık gazete, 253 yerel on beş günde bir çıkan gazete ve 470 yerel aylık gazetenin yanı sıra, 16 bölgesel televizyon, 215 yerel televizyon kanalı, 102 bölgesel ve 950 yerel radyo kanalı faaliyet göstermektedir. Ülkemizde bu kadar çok ve yaygın yerel ve bölgesel basın kuruluşları olmasına rağmen, yerel basının ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğu gerçeğidir. Bu sorunların başında mali güçsüzlükler gelmekte olup, bu durum bir taraftan teknolojik yeniliklere ve gelişmelere uyum sağlamayı güçleştirirken, diğer taraftan bu alanda nitelikli eleman çalıştırılmasını engellemektedir.

Ülkemizde ulusal basın organlarına reklam veren büyük kuruluşların yerel basın organlarına yeteri kadar reklam vermemesi nedeniyle yerel basın ciddi bir mali sıkıntı içerisindedir. Nitekim yerel basının ulusal reklam pastasında aldığı pay yüzde 0,3'ler civarında kalmaktadır. Mevcut günlük yerel gazetelerin en büyük destekçisi konumundaki Basın İlan Kurumu'nun reklam payının da giderek azalması içinde bulunulan bu mali sıkıntıları giderek ağırlaştırmaktadır. Teknolojik yenileşme ulusal yayınları bile zorlarken, yerel medya sahipleri değişime ayak uydurmakta zorluk çekmektedirler. Yerel radyolarda yaşanan sorunlar da önemli boyuta ulaşmıştır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem