'Vicdanı ret' için son formül

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Muhakkak ki bu yasayla en ilgili olan kurum Genelkurmay Başkanlığı. Tabii ki görüşü alınmıştır ve kendisi de bu konuda çok hassastır, onu da bilmek lazım” dedi. Yılmaz, muhalefetin itirazları üzerine şöyle devam etti: “

'Vicdanı ret' için son formül

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Muhakkak ki bu yasayla en ilgili olan kurum Genelkurmay Başkanlığı. Tabii ki görüşü alınmıştır ve kendisi de bu konuda çok hassastır, onu da bilmek lazım” dedi.

Yılmaz, muhalefetin itirazları üzerine şöyle devam etti: “Ne istediğinizi net söyleyin. Önce demokrasi mi istiyorsunuz, önce hukuk mu istiyorsunuz, önce siyasi muhatap mı istiyorsunuz, yoksa... Ne istediğinizi bilelim ki ona göre cevap verelim. Siz Genelkurmay’dan doğrudan görüşünü mü öğrenmek istiyorsunuz? Genelkurmay ‘evet’ dese ne olacak, ‘hayır’ dese ne olacak? Bununla sizi ne değiştirecekler? Bundan ne kabul edeceksiniz? Son söz milletvekiline, TBMM’ye ait değil midir? Genelkurmay Başkanımız çok güzel bir açıklama yaptı. ‘Bununla

ilgili en güzel neticeyi, son, nihai kararı TBMM verecektir. Bizim hassasiyetlerimiz bellidir’ dedi. Bu sözün üstüne daha hangi sözün söylenmesini istersiniz?”

Zaman zaman tansiyonun da yükseldiği, renkli tartışmaların olduğu 12 saatlik maratonunun ardından yasalaşan bedelli uygulamasını, “Devletin vatandaşıyla barışı” diye niteleyen Yılmaz, “Ücret yüksek” eleştirilerine de, “Tabii ‘Zenginimiz bedel verir, yoksulumuz, askerimiz fakirdendir’ diye... Osmanlı döneminden de çıkan bir sözdü. Bu dönem de... Bir gerçeklik de var. Ancak şunu söyleyeyim ki, zengin olup da askere giden de var benim bildiklerim. Dolayısıyla kesin böyle bir ayrım yok ama böyle bir imkan var. Biz bir genel ilke koyuyoruz. Bu genel ilkeden hangi vatandaş faydalanırsa. Bunun içerisinde milletvekilinin oğlu da varsa faydalanır, Vanlı kardeşim de varsa faydalanır. Burada verilen bir seçenektir. Benim imkanım olsaydı, askere gitmeyi tercih ederdim” dedi.

Vicdani ret cezası

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, hükümetin vicdani ret çalışmasına ilişkin de şu bilgiyi verdi: “Hem Adalet Bakanımızın dediği hem bizim arkadaşların ortak

çalıştığı, diyoruz ki: Bu gibi ‘Ben askere gitmeyeceğim veya üniforma giymeyeceğim’ diyen insanlar için bir ceza yani her seferinde 3 yıl, 5 yıl, 3 yıl, 5 yıl değil. Bir ceza vereceğiz, o cezayı hapiste çektikten sonra da askerlikten muaf olacak. Düzenleme budur, bununla ilgili bir çalışma yapılacak.”

Bedelli yorgunları

BEDELLİ askerlik TBMM’de yaklaşık 12 saat süren maratonla sabahın ilk ışıklarında yasalaştı. Yorgunluğa yenik düşten vekillerden bazıları, sıraların üzerine kafalarını koyarak dinlenirken, bazıları ise koltuklarında geriye yaslanarak uyukladılar. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kaan Köksal ve komisyon üyesi Şirin Ünal, zaman zaman gözlerini kapatarak dinlenmeyi tercih etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da yorgun düşenler arasındaydı.

1982 doğumluların tamamı yararlanabilecek

30 yaşa 30 bin TL karşılığı bedelli askerlik olanağı sağlayan yasadaki yaş sınırı son anda 31 Aralık 2011’e çekilerek 1982 doğumluların tamamı kapsama alındı. Çürük raporu alanlara da yaş sınırına bakılmaksızın 30 bin TL’lik ücreti ödemek koşuluyla bedelli olanağı sağlandı. 6 ay içinde başvuru koşulu getirilirken, ücretin yarısı peşin, kalanı 6 ay içinde ödenebilecek. Bedelliler 21 günlük temel eğitimden de muaf olacak. İlk haliyle 460 bin kişiyi kapsayacağı açıklanan yasadaki yaş sınırı değişikliğinin 10-15 bin kişiyi daha kapsama alacağı belirtildi. Yasadan yararlananlar hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli kovuşturma yapılmayacak, başlatılmış olanlar sona erdirilecek.

Yasayla, yurtdışında çalışanlara ilişkin askerlik yaş sınırı da kaldırıldı. Yurt dışında en az üç yıl çalışarak dövizli askerlik hakkına sahip olanlar, yaş sınırı olmaksızın 10 bin Euro bedelle yine 21 günlük temel eğitimden muaf tutularak askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar. Ak Parti, 200 bin kişinin yararlanabileceği uygulamadan 6 milyar TL gelir bekliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler