Türkiye'yi o ülke de dinlemiş

Tüm dünyayı dinlediği ortaya çıkan ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) daha önce hiç bilinmeyen bir izleme programı daha deşifre oldu. Eski NSA çalışanı Edward Snowden’ın açıkladığı gizli belgelere göre, Amerikan istihbaratı kendi arama motorunu oluşturd

Türkiye'yi o ülke de dinlemiş
Tüm dünyayı dinlediği ortaya çıkan ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) daha önce hiç bilinmeyen bir izleme programı daha deşifre oldu. Eski NSA çalışanı Edward Snowden’ın açıkladığı gizli belgelere göre, Amerikan istihbaratı kendi arama motorunu oluşturdu.ICREACH adı verilen Google tarzı program sayesinde bugüne kadar 850 milyar telefon ve e-mail kaydı devasa bir havuzda toplandı. Bu bilgiler CIA ve FBI’ın da aralarında bulunduğu 23 ABD istihbarat kurumuyla paylaşıldı.
 
Bin istihbarat uzmanının kullandığı programla günde 2 ile 5 milyar arası kayıt işlenebiliyor. İşlenen veriler arasında telefon konuşmaları, e-mail ve chat kayıtları, SMS’ler, cep telefonu konum bilgileri gibi kişisel bilgiler de yer alıyor. Gizli programın maliyetinin yıllık 2,5 ile 4,5 milyon dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.
 
Ayrıca insanların nerelere gittiği, arkadaş çevreleri ve hatta siyasi görüşleri bile verilerden elde edilen raporlara yansıyor. Terörle mücadele için kullanıldığı öne sürülen programda bu kadar detaylı kişisel bilgilerin kullanılması, asıl amacın pratikte herkesi takip etmek olduğu kanaatini uyandırıyor.
 
Günde 5 milyar kayıt işleniyor
 
Fikir babasının eski NSA Başkanı Keith Alexander olduğu belirtilen devasa takip programı sayesinde hedef kişiyle ilgili tüm veriler analiz ediliyor. 2007’den beri kullanılan gizli programla günde 2 ile 5 milyar arası kayıt işlenebiliyor. Buradan elde edilen telefon konuşmaları, internet kayıtları gibi verilerle bir kişinin çevresi, ilgi alanları kolayca tespit ediliyor.
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler