Türkiye'nin Yeni Aşı Üretim Merkezi Yıl Sonunda Faaliyete Geçiyor

Türkiye, Ankara'da 50 bin m²'lik yeni aşı üretim merkezini yıl sonuna kadar açmayı planlıyor. Merkez, kuduz, Hepatit A ve suçiçeği aşılarının yerli üretimi için kuruldu.

Türkiye'nin Yeni Aşı Üretim Merkezi Yıl Sonunda Faaliyete Geçiyor

Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından yönetilen ve Ankara Esenboğa Havalimanı yakınlarında kurulan Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin inşası son aşamaya geldi. 50 bin metrekarelik kapalı alan üzerine kurulan bu dev tesis, Türkiye'nin aşı ve biyoteknoloji alanında öncü bir rol üstlenmesini sağlayacak.

turkiyenin-yeni-asi-uretim-merkezi-yil-sonunda-faaliyete-geciyor-1.jpg

1998 yılında verem aşısı ürettikten sonra aşı üretimine ara veren Türkiye, Kovid-19 salgını sürecinde geliştirdiği TURKOVAC aşısı ile dikkatleri üzerine çekmişti. Şimdi ise yeni hıfzıssıhha merkezi ile aşı üretimine yeniden başlayarak uluslararası alanda söz sahibi olmayı hedefliyor.

Merkezin inşaatı üç etapta ilerliyor. İlk etap, çeşitli araştırma ve üretim laboratuvarlarını içeriyor ve yıl sonuna kadar hizmete açılması planlanıyor. İkinci etapta aşı üretim tesisleri yer alacak, üçüncü etap ise cihaz alımları, montaj ve ruhsatlandırma işlemlerini kapsayacak.

turkiyenin-yeni-asi-uretim-merkezi-yil-sonunda-faaliyete-geciyor.webp

Sağlık Bakanlığı'nın öncelikli hedefleri arasında kuduz, Hepatit A ve suçiçeği aşılarını yerli olarak üretmek bulunuyor. Çocukluk çağı bağışıklama programı kapsamında bu aşıların Türkiye'de üretilmesi, teknoloji transferiyle mümkün olacak.

Hıfzıssıhha merkezinin devreye girmesiyle birlikte, 2028 yılı itibarıyla Türkiye'deki bağışıklama programında kullanılan tüm aşıların yerli üretimle sağlanması amaçlanıyor. Bu gelişme, Türkiye'nin biyoteknoloji ve aşı üretimi alanında dışa bağımlılığını azaltmayı ve yerel kapasitesini artırmayı hedefliyor.

turkiyenin-yeni-asi-uretim-merkezi-yil-sonunda-faaliyete-geciyor.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem