Türkiye'nin üyeliği kabul edildi

192 üyeli BM Genel Kurulundaki oylamada, BM ülkelerinin daimi temsilcileri oy kullandı. Türkiye'nin Batı Avrupa Grubundan İzlanda ve Avusturya'ya karşı yarışacağı seçimlerde, Türkiye'nin 2009-2010 üyeliğine seçilmesi için Genel Kurul'da kullanılacak oylar

Türkiye'nin üyeliği kabul edildi
192 üyeli BM Genel Kurulundaki oylamada, BM ülkelerinin daimi temsilcileri oy kullandı.

Türkiye'nin Batı Avrupa Grubundan İzlanda ve Avusturya'ya karşı yarışacağı seçimlerde, Türkiye'nin 2009-2010 üyeliğine seçilmesi için Genel Kurul'da kullanılacak oyların üçte ikisini alması gerekiyor.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan bir haftadır New York'ta BM'de temsil edilen bölgesel gruplara üye ülkelerin daimi temsilcileriyle çeşitli toplantılarda bir araya geldi ve Türkiye'nin BMGK üyeliği için destek talebinde bulundu.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin'in oy kullandığı seçimlerde ilk turda adaylar üçte iki çoğunluğa ulaşamazlarsa ikinci tur oylama yapılacak. Oylama turları, seçilmek için gerekli olan çoğunluğa ulaşılıncaya kadar devam edecek.

Türkiye'nin aday olduğu Batı Avrupa grubundan BMGK'ya 2 ülke seçilecek.

Diğer bölgesel gruplarda Afrika bölgesinden Uganda, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinden Meksika tek aday olarak seçimlere girerken, Asya grubunda İran ve Japonya yarışacak.

BMGK'ya bugün 2 yıllığına toplam 5 geçici üye seçilecek. Yeni seçilen üyeler görevlerine 1 Ocak 2009'da başlayacaklar.

Seçim neden önemli

Ankara, Türkiye'nin 1961 yılından beri üstlenmediği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini elde edebilmesi için 2003 yılından yoğun bir çaba sürdürüyor. Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine yeniden seçilebilmesi için son 5 yıldır süren yoğun temaslarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, muhataplarıyla bir araya gelmiş ve Türkiye'nin Güvenlik Konseyi adaylığı için destek istemişlerdi. BM Güvenlik Konseyi seçimleri öncesi, New York'a gelen Dışişleri Bakanı Ali Babacan da seçimlerin yapılacağı son güne kadar BM'ye üye ülkelerin daimi temsilcileri büyükelçiler ile bir araya gelmiş Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için destek istemişti. BM Genel Kurulu'nda bugün Türkiye saati ile 17.00'de başlayacak olan seçimlerde 192 üye ülkenin BM Daimi temsilcileri oy kullanacak. Seçimlerde üçte iki çoğunluk olan 128 oya ulaşan ülke Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilecek. Seçimlerde aday ülkelerin yeterli oy çoğunluğu bulamaması, ikinci tur yapılacak. Seçimlerin uzaması durumunda ise oylamaya, öğle oturumunda devam edilecek. Seçimlerin, daha da uzaması halinde BM Genel Kurulu başkanın inisiyatifi doğrultusunda Pazartesi gününe ertelenmesi de ihtimaller arasında yer alıyor. Seçilmesi halinde dördüncü kez BM Güvenlik Konseyi'nde görev yapacak olan Türkiye daha önce 1951-1952, 1954-1955 ve 1961 dönemlerinde geçici üye olarak Güvenlik Konseyi'nde yer almıştı. Buna karşın, rakiplerinden Avusturya, sonuncusu 1991-1992 yıllarında olmak üzere, iki dönem Güvenlik Konseyi'nde bulundu. İzlanda ise, daha önce hiç görev yapmadı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem