Türkiye'den Irak'e benzin...

Selefi Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Musul’da bulunan Beyci rafinerisini ele geçirmesinden sonra ülkede benzin krizi yaşandı. Bu krize çözüm olarak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Türkiye’den benzin istemesinden sonra Kuzey Irak’a benzin sevkiyatı b

Türkiye'den Irak'e benzin...

Selefi Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Musul’da bulunan Beyci rafinerisini ele geçirmesinden sonra ülkede benzin krizi yaşandı. Bu krize çözüm olarak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Türkiye’den benzin istemesinden sonra Kuzey Irak’a benzin sevkiyatı başladı.

Selefi Irak Şam İslam Devlet (IŞİD) örgütü ilk olarak Irak’a bağlı Musul’u ele geçirip ve ardından diğer bölgelere de yayılması ülkede ciddi sorunlara neden oldu. En başta Musul’da bulunan Türkmenler topraklarından göç etmesi meydana gelirken, şimdi de ülkede benzin krizi yaşanıyor. Irak’ta 320 bin ton kapasiteli ve aynı zamanda ülkenin en büyük rafine olan Beyci rafinesinin IŞİD tarafından ele geçirmesinden sonra ülkede ciddi anlamda benzin sorununa yol açtı. Buna çözüm olarak arayışlara geçen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Lideri Mesud Barzani, hemen Neçirvan Barzani’yi Türkiye’ye gönderdi. 28 Haziran 2014 tarihinde Ankara’ya gelen Barzani, Başbakan Erdoğan’la bu konuyu görüştü. Barzani, Erdoğan’a Türkiye’den daha fazla benzin gönderilmesini istedi.
 
160 TANKER DAHA
 
Barzani ile Erdoğan arasında yapılan görüşmede istenilen benzin krizini doğrulayan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin şu anda hali hazırda 9 bin tonluk, 360 tankerli günlük bir sevkiyatı var ama ek olarak günlük 4 bin ton civarında, bu da yaklaşık 160 tanker civarında bir miktar yapar, bu kadar daha kapasitenin artırılması resmi olarak bizden talep edildi.” demişti.
 
HABUR SINIR KAPISI’NDAN BENZİN SEVKIYATI BAŞLADI
 
IŞİD saldırıları sonucunda devre dışı kalan Beyci Rafinerisinden sonra ülkede yaşanan benzin krizine çözüm olarak Türkiye’den benzin isteyen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin isteği olumlu sonuç almasından sonra benzin sevkıyatı başladı. Daha önce hampetrol taşımada çalışan şirketler, bir kısım tankerlerini benzin sevkıyatına kaydırdı.
 
İŞLER TERSİN EDÖNDÜ
 
İskenderun’da tankerlere yüklenen benzin, Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan habur Sınır Kapısı üzerinden Kuzey Irak’a gönderilmeye başlandı. İlk etap 150 tankerle yapılan benzin sevkıyatı, Habur’da mesai saatlerinde öbür tarafa geçiyor. Eskiden Irak Türkiye’ye benzin ihracatı yaparken, şimdi tam tersine döndü. Artık Türkiye Kuzey Irak’a benzin ihracatı yapmaya başladı. Benzin sevkıyatında çalışan tanker şoförleri, benzini İskenderun’dan yükleyip Habur Sınır Kapısı üzerinden Kuzey Irak’ın Erbil şehrine götürdüklerini ifade ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler