Türkiye'de sokaklar ışıl ışıl olacak

Türkiye genelinde kullanılan yaklaşık 6,5 milyon sokak lambası, LED armatürlerle değiştirilecek.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bakanlığının "Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelikte Değişi

Türkiye'de sokaklar ışıl ışıl olacak

Türkiye genelinde kullanılan yaklaşık 6,5 milyon sokak lambası, LED armatürlerle değiştirilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bakanlığının "Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliği" kapsamında değerlendirmelerde bulundu.

Yıldız, Türkiye'de geçen yıl 255 milyar kilovat saat enerji tüketildiğini, enerjinin büyük çoğunluğunun meskenlerde ve sanayide, yüzde 3'lük bölümünün de cadde ve sokak aydınlatmasında kullanıldığını aktardı.

Yönetmelik kapsamında sokak lambalarının LED armatürle değiştirileceğini anlatan Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye genelinde mevcut 6,5 milyon sokak lambası belli bir planlama ile değiştirilecek. Bu da bize hem yüzde 40 oranında tasarruf sağlayacak, hem de cadde ve sokaklarımız ışıl ışıl olacak. Geçen yıl sokak aydınlatmalarına toplam 1.2 milyar lira ödendi. Bu büyük bir bedel. Sokak lambalarının LED armatüre  dönüşmesiyle yaklaşık 500 milyon TL tasarruf sağlanacak."

"Daha az enerji tüketilecek"

Bakan Yıldız, halen kullanılan cıva ve sodyum buharlı armatürlerin ömürlerinin yaklaşık 8 bin saatle sınırlı olduğunu aktaran Yıldız, LED armatürlerin ömrünün 100 bin saate kadar çıkabildiğini söyledi.

Bakanlık olarak yayınlayacakları yönetmelikle artık yeni tesislerde de LED armatür kullanımını zorunlu kılacaklarını ifade eden Yıldız, "Bakanlık olarak yayınlanacak yeni yönetmelikle artık yeni yapılacak tesislerde aydınlatma LED ile yapılacak. Eski tesislerde de LED dönüşümü belli bir zaman periyodunda olacak. Bunların uzunca bir garanti dönemi de olacak. Türkiye'de caddelerimiz ve sokaklarımız artık ışıl ışıl olacak ve daha az enerji tüketilecek" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler