Türkiye de artık bu sisteme geçiyor

Dünyada birçok ülke tarafından kullanılan parmak izi ile 15 saniyede pasaport kontrolünün yapıldığı Biyometrik Otomatik Geçiş Sistemi’nin bugün Atatürk Havalimanı’nda uygulamaya koyulması bekleniyor.Atatürk Havalimanı’nda, uzun süredir çalışmaları sürdürü

Türkiye de artık bu sisteme geçiyor

Dünyada birçok ülke tarafından kullanılan parmak izi ile 15 saniyede pasaport kontrolünün yapıldığı Biyometrik Otomatik Geçiş Sistemi’nin bugün Atatürk Havalimanı’nda uygulamaya koyulması bekleniyor.

Atatürk Havalimanı’nda, uzun süredir çalışmaları sürdürülen parmak izi ile 15 saniyede pasaport kontrolünün yapıldığı Biyometrik Otomatik Geçiş Sistemi’nin son hazırlıkları tamamlanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından inceleme yapılan Biyometrik Otomatik Geçiş Sistemi’nin bugün Atatürk Havalimanı’nda uygulamaya koyulması bekleniyor. Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde gidiş ve geliş katında olmak üzere 4 pasaport kontrol noktasında Biyometrik Otomatik Geçiş Sistemi uygulamasına deneme amaçlı olarak start verilecek. Uygulamamanın hayata geçirilmesiyle oluşan uzun kuyrukların tamamen ortadan kalkması ve pasaport polisi sayısının da asgariye indirilmesi bekleniyor.

Deneme amaçlı bugün başlaması beklenen uygulama başarılı olursa gidiş ve geliş yönüne 4’er biyometrik kabin daha eklenecek, önümüzdeki yılsonunda ise kabin sayısı gediş ve gelişte 12’şer adet olmak üzere toplam 24’e çıkarılacak. Biyometrik kontrol sisteminde insan işgücü kullanılmayacağı gibi, yolcunun tarattığı parmak izi sistemden otomatik olarak kontrol edilecek, eşleştikten sonra ise geçiş izni verilecek.

BİR ÜST AŞAMA YÜZ TANIMA SİSTEMİ

Henüz deneme aşamasında olacak olan sistemin doğru sonuç verebilmesi için uygulama yapılacak yolcuların bilgilerinin kayıtlı olması gerekiyor. Sistemden ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile sık sık yolculuk yapan, emniyette parmak izi bulunan ve sayıları 10 bini bulan yolcudan yararlanılacak. Bunun bir üst aşaması olan yüz tanıma sisteminin de, önümüzdeki yılın ekim- kasım aylarına doğru kullanıma geçirilmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler