TÜRK-İŞ’ten Bakana mektup var!

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 87 Sayılı Sözleşmesi ile korunan grev hakkı 2012 yılından bu yana tehdit altında.Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Artvinli hemşerimiz Faruk Çelik’e mektup göndererek Haziran 2014’te ILO Y

TÜRK-İŞ’ten Bakana mektup var!

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 87 Sayılı Sözleşmesi ile korunan grev hakkı 2012 yılından bu yana tehdit altında.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Artvinli hemşerimiz Faruk Çelik’e mektup göndererek Haziran 2014’te ILO Yönetim Kurulu’na seçilen Türkiye’nin, Kasım ayında yapılacak ILO Yönetim Kurulu Toplantısında “İşçi Grubu” önerisini desteklemesini istedi. Atalay mektupta şunları dile getirdi:

 “1926 yılından bu yana, sözleşme ve tavsiyelerle ilgili yasal düzenlemeler ve uygulamaları noktasında gerekçeli ve bağımsız gözlemler yapması için Uzmanlar Komitesine, ILO Yönetim Kurulu görev vermektedir.Grev hakkı şüphesiz ILO’nun 87 Sayılı Sözleşmesi ile korunmaktadır.  Ek olarak, Uzmanlar Komitesi, köklü anlaşma yorumlama yöntemlerine dayanarak 50 yıldan fazla bir süre önce bu sonuca ulaşmıştır. Aslında, bu yöntemler sadece o sonucu ortaya çıkarmaktadır. ITUC, grev hakkının yasal temelleri üzerine ve sonuç olarak İşveren Grubunun ana argümanlarının aksini ispat eden detaylı bir not hazırlamıştır.  

Hükümetler anlaşılır bir biçimde, 2012 ve sonra 2014 yılında olmak üzere Standartların Uygulanması Komitesinin art arda kırılması dolayısı ile hayal kırıklığına uğramıştır. Ancak İşveren Grubu, grev hakkı konusunda yersiz düşünceleri üzerinden ILO denetim sistemini, daha geniş anlamda ise Uzmanlar Komitesinin rolünü sekteye uğratmaya devam edeceğini açıkça göstermiştir. Bu nedenle, ILO Yönetim Kurulu sistemin korunması için ivedilikle kararlı adımlar atmalıdır. Bize göre eldeki tek araç, grev hakkı ile ilgili bu ihtilaf için ILO Tüzüğünün 37.1 Maddesine uygun bir şekilde, Uluslararası Adalet Divanı’na tavsiye niteliğindeki düşüncesini almak için başvurulmasıdır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem