Trafik cezasını böyle iptal ettirdi...

Antalya’da sol şeridi sürekli işgal ettiği gerekçesiyle öğretmen Emsal E.’nin kullandığı otomobil için yazdığı tutanak sonrası kesilen 172 liralık ceza, mahkeme tarafından, kentin en yoğun caddesinde sol şeridi sürekli ve keyfi ihlal etmenin söz konusu ol

Trafik cezasını böyle iptal ettirdi...

Antalya’da sol şeridi sürekli işgal ettiği gerekçesiyle öğretmen Emsal E.’nin kullandığı otomobil için yazdığı tutanak sonrası kesilen 172 liralık ceza, mahkeme tarafından, kentin en yoğun caddesinde sol şeridi sürekli ve keyfi ihlal etmenin söz konusu olamayacağı gerekçesiyle iptal edildi. Sürücü Emsal E. "Kadın sürücü olmamdan dolayı önyargıdan kuşkuluyum" dedi.

Antalya’da geçen yıl ekim ayında öğretmenlik yaptığı okula gitmek için Sabah Otomobiliyle yola çıkan Emsal E.’nin kullandığı aracın plakasına, 100’üncü Yıl Bulvarı’nda sol şeridi sürekli işgal ettiği iddiasıyla bir fahri trafik müfettişi tarafından tutanak tutuldu. Emniyet Müdürlüğü, tutanak sonrası Emsal E.’ye 172 liralık ceza kesti. Geçen kasım ayında cezayı ödemesi için tebligat gönderilen Emsal E., mahkemeye başvurdu.
 
20 Kasım 2014 günü nöbetçi sulh ceza hakimliğine dilekçe yazan Emsal E., böyle bir suçu şehir içi trafiğinde işlemesinin mümkün olmadığını belirtti. İtiraz dilekçesine trafik suçu işlediği iddia edilen 100’üncü Yıl Bulvarı’ndaki araç trafiğini gösteren fotoğraf ve kamera kayıtlarını da ekleyen Emsal E., şöyle devam etti:
 
"4 yıla yakındır her sabah öğretmenlik yaptığım okula bu yoldan gidiyorum. Ve o yol kentin en işlek ana yollarından biridir. Sabah saatlerinde olduğu gibi o yolda günün her saatinde yoğun trafik vardır. Ayrıca oradaki hız limiti de 70 km’dir. Ve her gün binlerce aracın geçtiği bu yolda tüm şeritler aynı hızla akar. Ekte sunduğum fotoğraflardan ve değişik günlerde çekilmiş video kayıtlarından görüleceği gibi söz konusu 100’üncü Yıl Caddesi’nin üç şeridinde trafik hemen hemen aynı hızla akmaktadır. Sol şerit, sağ veya orta şeritte de bulunsanız farklı bir hızla veya düşük bir hızla gidilememektedir. Sol şeritte bulunan bir araç, şeridini değiştirmekte bile zorlanır. Takdir edersiniz ki böyle kalabalık bir trafik akışında sol şerit istense dahi boş bırakılamamaktadır. Bu nedenle trafik kanununda var olan bu suçun, şehir içlerindeki sıkışık trafik akışlarında uygulanabilmesi zordur ve haksızlıktır."
 
’KADIN SÜRÜCÜ’ ÖNYARGISI
 
Dilekçesinde o cadddede trafik ışıkları olduğunu, aşırı hızlı ya da aşırı yavaş gitmenin mümkün olmadığını aktaran Emsal E., şöyle devam etti:
 
"Takdir edersiniz ki sıkışık trafikte seyahat edilirken sürücülerin çok tahammülü olması gerekmektedir. Beni hatalı araç kullanmakla suçlayan fahri müfettişin de herkesten daha tahammüllü ve hoşgörülü olması gerektiğini düşünüyorum. Devamlı sol şeritte gittiğim ve arkadaki araçları engellediğim yönündeki suçlamanın gerçek olabilmesi, ceza tutanağında yer alan saate göre sabahın 07.56’sında mümkün değildir. Binlerce aracın hareket ettiği yolda bırakın sol şeridi, sağ şeritte bile duraklama yapamaz, yavaşlayamazsınız. Tarafıma düzenlenen bu cezaya konu şikayetin kadın sürücü olmamdan dolayı önyargılı bir tavır olabileceğinden kuşkuluyum. Bu cezadan dolayı mağdur edildiğimi düşünüyorum."
 
Emsal E.’nin itirazını değerlendiren Antalya 3’üncü Sulh Ceza Mahkemesi, 100’üncü Yıl Bulvarı’nın Antalya’nın üç şeridi de işlek  yollarından biri olduğuna dikkat çekti. Trafik suçu işlediği iddia edilen aracın sol şeridi sürekli ve keyfi ihlal etmesinin söz konusu olamayacağına hükmeden mahkeme, Emsal E.’nin itirazının kabulüne, kesilen cezanın iptaline karar verdi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler