Torba yasa bugün Meclis'te, gözler yeni zamlarda

Milyonların merakla beklediği torba yasa bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Bazı vergi artışları ve MTV düzenlemesini de kapsayan torba yasanın temmuz ayı içinde Meclis’ten geçmesi bekleniyor.

Torba yasa bugün Meclis'te, gözler yeni zamlarda

Meclis Genel Kurulu’na sunulacak yeni torba yasa ekonomiye dair önemli konuları içeriyor. Torba yasayla memur ve emekli maaşları için mesai harcanacak. Ek bütçe kanun teklifi de 11 Temmuz Salı günü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak.

MEMUR MAAŞLARI GÖRÜŞELECEK
Altı aylık enflasyon farkının ortaya çıkması ve AK Parti’den gelen açıklamalarla en düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkaracağı kesinleşti. Torba yasanın en önemli gündem maddelerinden olan memur maaşları bugün görüşülecek. AK Parti'nin Meclis'e sunduğu teklifle birlikte getirilen ek MTV iki taksitte ödenecek. İlk taksit, yasanın yürürlüğe girdiği ayı izleyen ay sonuna kadar ödenecek. Ek MTV ikinci taksiti ise kasım ayı sonuna kadar ödenecek. 2023 için en düşük MTV tutarı 219, en yüksek ise 101 bin 152 lira.

TORBA YASADAN AKARYAKITA ZAM ÇIKTI
Akaryakıta hem kurlardan hem de yükselen enflasyon nedeniyle zam üstüne zam geldi. Akaryakıtta alınan ÖTV ocak ve temmuz aylarında geriye dönük 6 aylık enflasyon kadar artacak.

KURUMLAR VERGİSİ ARTIRILDI
2023 yılı için belirlenen genel kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltildi. Bu oran bankalar, finansal kiralama, faktöring, elektronik ödeme şirketleri, sermaye piyasası kurumları ve sigorta şirketleri için yüzde 30 olacak. Ek vergilere gerekçe olarak, deprem sonrası ortaya çıkan finansman açığının kapatılması gösterildi.

PLASTİK POŞET KARARI
Teklifin en çok dikkat çeken düzenlemelerinden biri plastik poşetlere yönelik oldu. Buna göre, Cumhurbaşkanı'na marketlerde 25 kuruşa satılan plastik poşet ücreti, iki katına kadar artırabilme yetkisi de veriyor.

KİRALARDA YÜZDE 25 SINIRI SÜRESİ UZATILACAK
Konut kiralarında uygulanacak kira bedelini yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024'e kadar uzatılacak. 31 Temmuz itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecek.

DEPREM HARCAMALARINA YÖNELİK KANUN TEKLİFİ GÖRÜŞELECEK
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 11 Temmuz Salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşecek. Teklifin komisyonda kabul edilmesinin ardından bu hafta Genel Kurul gündemine gelmesi ve yasalaşması bekleniyor.

Teklifin yasalaşmasıyla Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yapılan harcamalar başta olmak üzere kamu idarelerinin ödenek ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira ödeneğin ilgili kamu idare bütçelerine eklenmesi öngörülüyor.
Uluslararası anlaşmalara dair kanun tekliflerinin de Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor.

TBMM Dilekçe Komisyonu ise sözcü seçimi için toplanacak.
TBMM'de siyasi partilerin haftalık düzenledikleri grup toplantıları da gerçekleştirilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem