Torba Teklif'e göre lisans mezunları...

Lisans mezunu ebeler meslekleriyle ilgili lisansüstü eğitim alarak uzmanlaştıktan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edildikten sonra "uzman ebe" olarak çalışacak. Ebeler meslekleri ile ilgili olan özellik arz eden birim ve alanlarda belirlenecek e

Torba Teklif'e göre lisans mezunları...
Lisans mezunu ebeler meslekleriyle ilgili lisansüstü eğitim alarak uzmanlaştıktan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edildikten sonra "uzman ebe" olarak çalışacak.
 
Ebeler meslekleri ile ilgili olan özellik arz eden birim ve alanlarda belirlenecek esaslar çerçevesinde yetki belgesi alacak. Yetki belgesi alınacak eğitim programlarının düzenlenmesi, uygulanması, koordinasyonu, belgelendirme ve tescili, kredilendirme ve yetki belgelerinin iptali gibi hususlar ile uzman ebelerin ve yetki belgesi alanların görev, yetki ve sorumlulukları Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.
 
İstanbul'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kuruluyor. Daha önceki teklifte, üniversitenin mütevelli heyetinde Sağlık Bakanı bulunması tartışma yaratmıştı. Bu teklife göre, tartışma yaratan mütevelli heyetinde Sağlık Bakanı yerine Sağlık Bakanlığı Müsteşarı yer alacak.
 
Teklifle, 6428 sayılı Sağlık Bakanlığı'nca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Hakkında Kanun'un sözleşmenin uygulanması sırasında taraflar arasında doğabilecek hukuki ihtilaflarda Türk hukuku uygulanması ve ihtilafların çözümünde Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin görevli ve yetkili olmasına ilişkin maddede düzenleme yapılacak. Böylece davalar Türkiye'de görülmese bile taraflar ihtilafın esasına Türk hukukunun uygulanması kaydıyla ihtilafın Milletlerarası Tahkim Kanunu çerçevesinde çözümlenebileceğini kararlaştırabilecekler.
 
Elektrikte kayıp kaçağa ilişkin düzenleme
 
Elektrik Piyasası Kanunu'na eklenen geçici madde ile dağıtım sistemindeki kayıpların azaltılmasına ilişkin tedbirler belirlenecek.
 
Buna göre, 1 Ocak 2016 tarihine kadar, teknik ve teknik olmayan kayıplarının oranı ülke ortalamasının üzerinde olan dağıtım bölgelerinde, diğer dağıtım bölgelerinden farklı düzenlemeler yapılmasına, hedef kayıp-kaçak oranlarının bir önceki yılın gerçekleşmeleri dikkate alınarak ve sonraki uygulama dönemleri de dahil olmak üzere yeniden belirlenmesine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu yetkili olacak.
 
Teklif ile 638 sayılı Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede taşra teşkilatı ve bağlı kuruluşlarla iilişkiler maddesi yeniden düzenlenecek.
 
Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri özel bütçeli olup gelirleri, genel bütçeden yapılacak yardımlar, bağlı kuruluşlardan aktarılacak ödenekler, bağlı kuruluşlara ait taşınır ve taşınmazların satış ve kiralanmasından veya işletilmesinden elde edilen gelirler, bağış, yardım ve vasiyetler, görev alanları ile ilgili olarak verilecek kurs, seminer, eğitim, araştırma, yayın, danışmanlık ve benzer hizmetlerden ve kayıt, izin, ruhsat, sertifikasyon belgelendirmelerinden elde edilen gelirlerden, bütçe gelirlerinin değerlendirilmesinden elde edilen gelirlerden ve diğer gelirlerden oluşacak.
 
İl müdürlüklerinin özel bütçesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü özel bütçesi olarak kabul edilecek ve harcama yetkilisi görevi Gençlik ve Spor İl Müdürü tarafından yerine getirilecek. İl bütçesinden ilçe müdürlükleri ile gençlik merkezi ve yurt müdürlüklerine harcama yetkilisi tarafından ödenek tahsis edilecek.
 
Bakanlık ile Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri; yurt, spor tesisi, her türlü gençlik ve eğitim tesisleri yapmaya, yaptırmaya, işletmeye, kiralamaya, tahsise ve gayri ayni hak tesisi iş ve işlemlerini yapmaya yetkili olacak. Bu amaçla Bakanlık ve bağlı kuruluşların bütçe, taşınmaz, personel ve diğer imkan ve kabiliyetlerini kullanabilecek.
 
Komisyon tarafından yerine getirilecek
 
"Gençlik Hizmetleri ve Spor il müdürlükleri ve ilçe müdürlükleri ile müdürleri"ne yapılan atıflar, gençlik faaliyetleri için "Gençlik müdürlükleri ve müdürleri"ne, spor faaliyetleri için "Spor müdürlükleri ve ilçe müdürlükleri ile müdürleri"ne, "Kredi ve Yurtlar Kurumu bölge müdürlükleri ve müdürü"ne yapılan atıflar ise "Kredi ve Yurtlar müdürlükleri ve müdürü"ne yapılmış sayılacak.
 
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü bölge müdürlüklerinin kullanımında olan her türlü taşınır ile taşıt, araç, gereç ve malzeme, varsa her türlü borç ve alacaklar, yazılı ve elektronik ortamdaki her türlü kayıtlar ve diğer dokümanlar ile personeli hiçbir işleme gerek kalmaksızın Kredi ve Yurtlar müdürlüklerine devredilecek.
 
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü bölge müdürlüklerinin devri sebebiyle gerçekleştirilen, kapatma, devir, personel geçişi ve nakli, diğer geçiş işlemleri ile kadro, demirbaş devri ve benzeri hususlar kurulacak bir komisyon tarafından yerine getirilecek.
 
Spor Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına dahil olan Gençlik Merkezi müdürlükleri ve gençlik kampları ile gençlik ve eğitim tesislerine ait taşınır, araç, gereç, doküman ve mevcut kadroları ile birlikte personeli Gençlik ve Spor il müdürlüğüne hiç bir işleme gerek kalmaksızın devredilmiş ve taşınmazlar tahsis edilmiş sayılacak.
 
Spor Genel Müdürlüğü'nden 2015 yılı için gençlik merkezlerine ayrılan ödenekler Gençlik ve Spor il müdürlükleri tarafından kullanılacak.
 
Gençlik ve Spor il müdürlükleri ile Kredi ve Yurtlar müdürlükleri ve Spor müdürlüklerinin 2015 yılı harcamaları Bakanlık ve Spor Genel Müdürlüğü ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılı bütçelerinden karşılanacak.
 
Bakanlık taşra teşkilatının gelirleri, harcamaları, taşınır ve taşınmaz edinme, kiralama, tahsis, yönetim, kullanma, elden çıkarma ve mülkiyetin gayri ayni hak tesisi dahil taşınır ve taşınmaz işlemleri ile işleyişe ilişkin diğer hususlarda, Bakanlık bağlı kuruluşlarının bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce tabi oldukları mevzuatın uygulanmasına devam edilecek. 
 
Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetinden elde edilen gelirler
 
Teklifte, Bakan'ın, Bakanlıkça, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetinden aldığı gelirden ödeme yaptırmaya yetkili olduğu alanlar şöyle sıralandı:
 
"-Savaş, iç savaş, terör, kargaşa ve benzeri olağanüstü koşullara sahip ülkelerde uluslararası taşıma yaparken saldırıya uğrayıp hayatını kaybeden şoför ve beraberindeki Türk vatandaşlarının varislerine 40 bin liraya kadar,
 
-Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi'nin mali imkanları ölçüsünde olmak üzere; ticari yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan otobüs, minibüs, kamyonet, traktör, kamyon, tanker ve çekicilerden yaşları ilgili mevzuatın getirdiği yaş sınırının üzerinde olanları devir almaya, devir alınan taşıtların sahiplerine,
 
-Milli Gemi Sicili veya Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı ticari yük taşımalarında kullanılan gemilerden cins ve nitelikleri Bakanlıkça belirlenenlerin hurdaya ayrılarak yerlerine Türk Bayraklı işletilerek ve asgari 5 yıl satılmamak şartıyla inşa edilecek yeni gemilerin finansmanında kullanılmak ve hurda bedelini aşmamak üzere nakdi, ödeme yaptırmaya olacak"
 
Döner Sermaye İşletmesi, devir alınan taşıtları yurtiçi ve yurtdışındaki gerçek ya da tüzel kişilere satış, hibe, devir ve benzeri yöntemlerle değerlendirebilecek. Bu işlemlerden elde edilen gelirler Döner Sermaye İşletmesine gelir olarak kaydedilecek.
 
Teklif, YÖK için 1128, Gençlik ve Spor Bakanlığı için 850 kadro ihdasını öngörüyor.
29 maddelik teklif, daha önce veriler tekliflerle benzer maddeleri de içeriyor. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler