"Teknolojik afetler" için yol haritası hazır

 Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), büyük endüstriyel kazalar, maden ile maden atıklarından kaynaklı ve deniz kirliliğine neden olan kazaların da aralarında bulunduğu 9 teknolojik afetle ilgili yol haritasını oluşturdu.AFAD'dan edi

"Teknolojik afetler" için yol haritası hazır

 Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), büyük endüstriyel kazalar, maden ile maden atıklarından kaynaklı ve deniz kirliliğine neden olan kazaların da aralarında bulunduğu 9 teknolojik afetle ilgili yol haritasını oluşturdu.

AFAD'dan edinilen bilgiye göre, teknik ve bilimin hızla geliştiği dünyada karşılaşılan teknolojik afetlerin sayısı ve sıklığı giderek artıyor. 

Bilimsel çalışmaların teknik gelişmelerle ilerlemesi, hızlı nüfus artışı, çevre kirliliği ve çarpık kentleşmeye bağlı olarak, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu durum artış gösteriyor.

Teknolojilerin kullanımında yaşanan kazalar ve yapılan hatalar, insan hayatını kolaylaştıran araç ve yöntemlerin insanlık için olumsuz sonuçlar doğurmasına neden olabiliyor. Yaşanan olayın büyüklüğüne göre ise afet boyutuna ulaşabiliyor.

AFAD, bu çerçevede, teknolojilerin, afet ve acil durumlar açısından güvenli kullanımı için ilgili kurumlara sorumluluklar veren "Teknolojik Afetler Yol Haritası Belgesi"ni hazırladı.

Yol haritası hazırlanan 9 teknolojik afet şöyle:

"Büyük endüstriyel kazalar, maden ve maden atıklarından kaynaklı kazalar, radyasyondan korunma standartların geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, kritik altyapıların korunması, tehlikeli madde taşımacılığı kazaları, deniz kirliliğine neden olan kazalar, genetik yapıları değiştirilmiş organizmaların biyogüvenliği, iklim değişikliği ve buna bağlı afetler."

-Ulusal öncelikler netleşecek

Yol haritası, kanuni olarak tanımlanmış görev ve hizmetlerin etkin yürütülmesini sağlayacak. Uluslararası sözleşmeler, ulusal mevzuat ve AB müktesebatının gerekliliklerine göre oluşturulan belge, eylem planlarının hazırlanmasını ve ulusal önceliklerin belirlenmesini temin edecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem