Tek tip askerlikte gelişme!

Takvim gazetesinin haberine göre, Türkiye’nin en önemli gündem maddesi olan “Tek tip” askerlik modeli, yeniden düzenlenecek. Genelkurmay’ın tasarısını onaylamayan Başbakan, ‘Tek tip’le ilgili son talimatını verdi. Buna göre kısa dönem 6 ay, uzun dönem 9 a

Tek tip askerlikte gelişme!

Takvim gazetesinin haberine göre, Türkiye’nin en önemli gündem maddesi olan “Tek tip” askerlik modeli, yeniden düzenlenecek. Genelkurmay’ın tasarısını onaylamayan Başbakan, ‘Tek tip’le ilgili son talimatını verdi. Buna göre kısa dönem 6 ay, uzun dönem 9 ay olacak. Orduevlerinde de sivil garson çalışacak..

Konuyla ilgili talimat ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Genelkurmay’ın uzun dönemi 12 aya indiren, kısa dönemi ise 9 aya çıkartan çalışmasını onaylamayan Başbakan Erdoğan, yeni talimat verdi. Başbakan kısa dönem askerliğin 6 ay, uzun dönemin de 9 ay olarak düzenlenmesini istedi.

SİVİL PERSONEL ALIMI

Genelkurmay’ın ise söz konusu tasarıya “Kışlada asker açığı olabilir” gerekçesiyle sıcak bakmadığı belirtildi. Başbakan Erdoğan’ın da uzun dönemin 12 ay olarak hesaplanmasına olumlu yaklaşmadığı ifade edildi. Ancak asker açığıyla ilgili ciddi bir sorunla karşılaşma olasılığına karşılık Erdoğan’ın 12 aya “evet” diyebileceği kaydedildi. Başbakan Erdoğan, askerlik süresinin indirilmesinden sonra kışlada doğacak açığın ise orduevlerinde hizmet eden 70 bin erle kapatılmasını istedi. Bu kapsamda askerliğini orduevlerinde garson olarak yapan personelin yerine sivillerin alınacağı belirtildi. Sivil hizmet alımı sorunsuz yürürse, uygulamanın tüm orduevlerinde hayata geçirileceği kaydedildi.

SINIRLANDIRILACAK

Genelkurmay Başkanlığı da Başbakan Erdoğan’ın verdiği bu talimat üzerine ilk adımını attı.

Çalışma kapsamında Türkiye İş Kurumu’ndan Ankara’daki orduevlerinde çalıştırılmak üzere 10 sivil garson talep edildi. Yapılan düzenlemeye yedek subaylık da girdi. Bu kapsamda “yedek subaylık” bazı mesleklerle sınırlandırılacak. Yedek subaylar, 12 aylık vatan hizmetini maaş alarak yapacak.

BEDELLİ DE VAR

Başbakan Erdoğan’ın “Tek tip”le ilgili talimatına bedelli askerlik de girdi. Bu kapsamda 30 yaşın üzerindekilere bedelli askerlik hakkı tanınması istendi. Erdoğan, bedelliden gelecek olan parayı, TSK’nın ihtiyaçlarını karşılamada kullanmayı planlıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem