TBMM'nin yeni başkanı belli oldu!

Meclis Genel Kurulu saat 14.00'te toplandı. MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, en yaşlı üye olarak geçici başkan sıfatıyla oturumu başlattı.

TBMM'nin yeni başkanı belli oldu!

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanı seçimi için toplandı. Eski bakanlar ve yeni atanan bakanların yemin töreninin ardından sıra Meclis Başkanlığı seçimine geldi. 7 adayın yarıştığı seçimde Cumhur İttifakı adayı Numan Kurtulmuş 321 oyla başkanlığa seçildi.

Oturum, milletvekili olan eski bakanların yeminiyle başladı. Ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve 17 kabine üyesi yemin etti.

Daha sonra ise sıra Meclis Başkanı seçimine geldi. Başkan, Geçici Başkanlık Divanı'na bildirilen 7 isim arasından seçilecek ve oylamanın sonucunda 30. Meclis Başkanı belli olacak.

MECLİS DAĞILIMI ÜÇÜNCÜ TURU GÖSTERİYOR
Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada 400 oy, üçüncü oylamada ise 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilecek.

400 oya ulaşabilecek bir ittifak bulunmuyor. Bu nedenle başkanın üçüncü oylamada seçilmesi bekleniyor.

14 Mayıs 2023 seçimleri sonucunda Adalet ve Kalkınma Partisi 268, Yeniden Refah Partisi 5, Milliyetçi Hareket Partisi 50, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 61, Türkiye İşçi Partisi 4, Cumhuriyet Halk Partisi 169, İYİ Parti 43 milletvekili kazandı.

TBMM'nin yeni başkanı belli oldu!

İLK OYLAMA SONA ERDİ
Yemin törenlerinin bitmesiyle oturuma verilen aranın ardından 30. Meclis Başkanı'nın seçimi için yapılan ilk oylama tamamlandı. İlk turda Numan Kurtulmuş 317 oy aldı. İkinci tura geçildi.

İKİNCİ TUR SONUÇLANDI
İkinci turda da Meclis Başkanı seçilebilmek için üye tam sayısının üçte ikisinin oylarını almak gerekecek.

2. oylamada Numan Kurtulmuş 321 oy alırken 3. tur oylaması yapılacak. Üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak.

MECLİS BAŞKANI ADAYLARI
Meclis Başkanlığı için aday gösterilen milletvekillerinin listesi şöyle:

Numan Kurtulmuş - AK Parti ve MHP'nin ortak adayı
Tekin Bingöl - CHP'nin adayı
Tülay Hatimoğulları Oruç - Yeşil Sol Parti'nin adayı
Cihan Paçacı - İYİ Parti'nin adayı
Mustafa Yeneroğlu - DEVA Parti'nin adayı
Serap Yazıcı Özbudun - Gelecek ve Saadet Partisi'nin ortak adayı
Can Atalay - TİP'in adayı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler