TBMM'de torba görüşmeleri sürüyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber,  "Asli işlerde taşeron firmalara yaptırmanın önünü kapatıyoruz. Taşeron dönemi Türkiye'de tarih olmuştur. Bu yasayla beraber taşeron işi bitmiştir" dedi.TBMM Genel Kurulu'nda

TBMM'de torba görüşmeleri sürüyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber,  "Asli işlerde taşeron firmalara yaptırmanın önünü kapatıyoruz. Taşeron dönemi Türkiye'de tarih olmuştur. Bu yasayla beraber taşeron işi bitmiştir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "Torba Kanun Tasarısı" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.  

Tasarı üzerinde MHP Grubu adına söz alan Manisa Milletvekili Sümer Oral, Soma için hazırlanan tasarıda, Soma'nın neredeyse tasarıya sıkıştırılmış bir duruma geldiğini ileri sürdü.

"Torba tasarı" adı verilen bu yasa çalışmasından artık vazgeçilmesi gerektiğini belirten Oral, "Şekilden yoksun, 'ucube' diyebileceğimiz bu düzenlemeye 'torba' adını vermekle, günlük hayatta, iplikten yapılan ve ağzı bağlanabilen torbaya haksızlık etmiş oluyoruz" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, tasarıyı eleştirerek, "Buna 'Soma torba tasarısı' demeyin. Bu torba, torbası dolanların torbasıdır. Biz bu torbaya karşı muhalefetimizi yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, bu torba tasarının kanun yapma tekniklerine uygun olmadığını iddia ederek, "Bu tasarının ilkesi yok, anlaşılır değil, kanunların genelliği ilkesine uygun değil. Bu tasarının kuralı yok, bu tasarının ahlakı yok, bu tasarının namusu yok. Gerçekten çok ilkel yöntemlerle dayatılmış bir tasarı, kanun diye bu millete yutturulmaya kalkışılıyor. Buna hiç kimsenin hakkı yok" dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu Recai Berber de tasarının Soma maden faciası nedeniyle gelmediğini, yaklaşık 2 yıldır çalışma hayatı ve taşeronlukla ilgili düzenleme için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalıştığını söyledi.

Tasarının içeriğine ilişkin bilgi veren Berber, şunları kaydetti:

"Bu düzenleme sadece Soma, TKİ için değil, yeraltı çalışması için, bütün madenci kardeşlerimiz için geçerli. Bugün burada özellikle 'Soma'daki işçi kardeşlerimiz Ankara'ya geliyor. Orada birtakım sözler verildi yerine getirilmedi' denildi. Ama bir tanesi Allah rızası için hangi söz verilmiş, yerine getirilmemiş söylemedi. 13 Mayıs o kadar önemli ki bundan sonra madencilik Türkiye'de artık uluslararası standartlarda ve bu esaslara göre yapılacak."

Taşeronun da artık bundan sonra kamuda veya başka  yerde kendi asli işiyle ilgili olarak bulunmayacağını vurgulayan Berber, "Yasa çok açık. Kendi asli işi temizlik olan bir firma temizlik konusunda, güvenlik konusunda bile artık taşeron çalıştıramaz. Asli işlerde taşeron firmalara yaptırmanın önünü kapatıyoruz. Taşeron dönemi Türkiye'de tarih olmuştur. Bu yasayla beraber taşeron işi bitmiştir" dedi.

Berber, tasarının çalışmalarının komisyondaki kadar uzamadan bayrama kadar, bayram hediyesi olarak çıkması gerektiğine inandığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem