Taksit Taksit Facia

Kredi kartında asgari ödeme tutarı aldatmacasıyla başlayan faizli yaşam, son dönemlerde taksitli alışverişle bir başka boyut kazandı. Gıdadan beyaz eşyaya kadar neredeyse her ürüne uygulanan 12-24 aylık taksitler, tüketicilerin geleceğine ipotek koydu.VAD

Taksit Taksit Facia

Kredi kartında asgari ödeme tutarı aldatmacasıyla başlayan faizli yaşam, son dönemlerde taksitli alışverişle bir başka boyut kazandı. Gıdadan beyaz eşyaya kadar neredeyse her ürüne uygulanan 12-24 aylık taksitler, tüketicilerin geleceğine ipotek koydu.

VADE FARKINDAN FAZLA

Elinde, sınırlı limitli kartından alışveriş yapan bir tüketici 100 YTL'lik bir ürünü 10 taksitle aldı. Ayda 10 YTL ödeyeceğini sanan tüketici bu şekilde beş altı alışveriş daha yaptığında taksit miktarı birden bire yükselmeye başladı. Toplam borcu ödeyeceği miktarların çok üstüne çıkan tüketici, bu kez daha önce detaylarını anlattığımız 'asgari ödeme miktarı' tuzağının içine düştü.

Böylece borcun çok az bir kısmını ödeyerek geri kalanını erteledi ve faiz işlemeye başladı. Yani 100 YTL'lik bir ürünü ayda 10 YTL ödeyerek alacağını sanan tükeci, bu ürünü neredeyse 200 YTL'ye malettiğinin farkına bile varamadı. Her ay faizleriyle birlikte ödediği miktar 20 YTL'ye çıktı ama bunu fark edemedi. Taksitle ucuz mal aldığını düşünürken çok daha fazla zarar etti. Bu sistem bugünde sürüyor. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan taksit sistemi, faiz yüzünden tüketicinin aleyhine işliyor.

GELİRE İPOTEK

Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerin bir başka yönü ise sizin geleceğinizi ipotek altına alması. 12 aylık taksitle aldığınız ürün için siz, önümüzdeki bir yıllık gelirinizi de böylece bağlamış oldunuz. Bu geliriniz faizlerle birlikte taksitlere giderken siz kredi kartınızı kullanmaya devam ettiğiniz için borç yükünüz dağları aşmaya devam ediyor.

YENİ KRİZ ÇIKABİLİR

Vade farksız diye taksit büyüsüne kapılıp hesapsızca alışveriş eden tüketiciler, bir de kolaylık gibi sunulan asgari ödeme yolunu tercih edince büyük borç ve faiz riski altında. 2001 krizinden sonra bankaların kredi kartı borçlarına uyguladıkları astronomik temerrüt faizleri yüzünden sosyal bir yara haline gelen kredi kartı borçları konusu, kredi kartıyla taksitli alışverişin patates, soğan gibi günlük gıdalara kadar yayılmasıyla yeni bir boyut kazandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem