Süleyman Soylu açıkladı! Seçim günü binlerce personel...

Bakan Soylu seçim günü kaç personelin çalışacağını açıkladı.

Süleyman Soylu açıkladı! Seçim günü binlerce personel...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, seçim günü 553 bin personelin görevinin başında olacağını, 6 bin 745 zırhlı araç, 126 hava aracı ve  294 deniz aracının da seçim güvenliğinde kullanılacağını belirterek, "Seçim  sonuçlarını bahane ederek girişilmek istenen herhangi bir taşkınlığa, asayişi  bozucu hukuk dışı hiçbir eyleme müsaade edilmeyecektir." dedi.

Soylu, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, 31 Mart Pazar günü  yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde ülke genelinde alınacak güvenlik  tedbirlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Seçimlerin tüm vatandaşlar için hayırlara vesile olması temennisinde  bulunan Soylu, milletin büyük bir seçim tecrübesine sahip olduğuna, 1800'lü  yılların ilk yarısında başlayan bir seçim kültürü alışkanlığının bugüne kadar  geldiğine işaret etti.

Milletin tarihinin en sıkıntılı dönemlerinde, hatta Kurtuluş Savaşı  sürecinde dahi kararını sandıkla belirleme kabiliyetinde bir eksiklik  göstermediğini, iradesini, fikrini, düşüncesini sandığa ve dolayısıyla hayatına  yansıtmayı bildiğini aktaran Soylu, "Bu topraklar üzerinde canı pahasına  sandığına sahip çıkan insan hikayelerimiz vardır. Sandığı namus bilip ona el  uzatanlara karşı çıktığı için mahkemelerde idamla yargılanan, hapislerde yatan  kadınlarımız, analarımız vardır." diye konuştu.

Türkiye'de demokrasi mücadelesinin çok sancılı olmasına rağmen, sandık  ve oy hassasiyetinin, kültürünün son derece sağlam ve tavizsiz olduğunu belirten  Soylu, milletin her zaman sandığı bir "problem çözme", "tartışmaları bitirme  aracı" veya bir "hakem" olarak başarıyla kullandığını kaydetti.

Soylu, darbeler sonrası ilk seçimlerde demokrasiye hızlıca  dönülebilmesi ve sandığın genellikle darbe süreçlerine cevap mahiyetinde sonuçlar  üretmesinin milletin kendi iradesine sahip çıkma yönündeki kararlılığının bir  delili olduğunu vurguladı.

"Seçim güvenliği tedbirlerimizi üç aşamada planladık"

Seçime katılım oranlarının, tarihin her döneminde batılı ülkelerden  oldukça yüksek olduğunu, genellikle yüzde 85-90 bandında seyrettiğini aktaran  Soylu, şöyle devam etti:

"Bu noktadan hareketle, İçişleri Bakanlığı olarak diğer seçimlerde  olduğu gibi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde de seçim güvenliği  noktasında özenli bir çalışma ortaya koyduk. Pazar günü yapılacak seçimler için  seçim güvenliği tedbirlerimizi 'kampanya dönemi, seçim günü ve seçim sonrası'  olarak üç aşamada planladık. Bütün bu süreçteki temel yaklaşımımız, millet  iradesinin sandığa hür ve özgürce, hiçbir engelle karşılaşmadan, tam olarak  yansımasını temin etmek olmuştur."

Kampanya dönemi başlamadan önce yapılan planlamalarla 19-26 Ocak  tarihleri arasında valiler, il emniyet müdürleri, il jandarma komutanları ve  Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi ilgili birimlerle 7 tane  bölge güvenlik toplantısı gerçekleştirildiğini, valilerin de bu toplantıların  kendi illerine tekabül edecek süreçlerini yönettiğini anlatan Soylu, bu  çalışmalar sonucunda il seçim güvenlik planlarının hazırlandığını söyledi.

Ayrıca yine valiler başkanlığında basın bilgilendirme toplantılarının  düzenlendiğini hatırlatan Soylu, muhtarlara sağlanan özlük haklarının geçmişe  göre iyileştirilmesinden kaynaklı olarak muhtarlık seçimlerindeki rekabetin diğer  yıllara göre bu seçimlerde biraz daha fazla olduğunu dile getirdi.

Bu noktadaki gerginliği azaltmak amacıyla Bakan Yardımcısı Muhterem  İnce başkanlığında muhtar federasyonlarının katılımıyla güvenlik tedbirlerine  ilişkin bilgilendirme ve değerlendirme toplantıları gerçekleştirildiğini  anımsatan Soylu, "İletişim arttıkça, süreçlerin yönetimi etkin ve hızlı hale  geldi, aynı zamanda da olumsuzluklar azaldı." ifadesini kullandı.

Müdahale edilen olay sayısı 2014'e göre yüzde 79 azaldı

İçişleri Bakanı Soylu, kurulan "seçim koordinasyon komisyonu" ve  bunun 81 il valiliği başkanlığında olan versiyonları arasında dikey bir irtibat  sağlandığını, Bakanlık merkezindeki güvenlik acil durum merkezi ile yine 81  ildeki şubeleri arasındaki irtibat sayesinde 7/24 esasına göre seçim süreçlerinin  takip edildiğini aktardı.

Soylu, 31 Aralık 2018 itibarıyla 6 bin 939 personelin seçim  koordinasyon merkezlerinde görevlendirildiğini ve bu kişilere eğitimverildiğini  dile getirerek, "Aldığımız bütün bu tedbirler ve kurduğumuz etkin iletişim  sayesinde 2014 mahalli seçimlerine göre miting, eylem, etkinlik ve katılım  sayıları yüzde 18 artmasına rağmen, müdahale edilen eylem sayısı 2014 seçimlerine  göre yüzde 79 oranında azalmıştır. 2014 mahalli idareler seçimlerinde seçim  öncesi 581 olay meydana gelmişken, bu seçimde 526 olay meydana gelmiş olup alınan  tedbirlerle yüzde 9 azalış sağlanmıştır. Keza bunların da 189 tanesi diğer  seçimlerden daha farklı bir şekilde muhtarlık seçimleriyle ilgilidir."  açıklamasında bulundu.

Seçim öncesi alınan tedbirleri sunum üzerinden anlatan Soylu,  sözlerini şöyle sürdürdü:

"2014'te seçim öncesi olaylarda 5 vatandaşımız hayatını kaybetmişken,  2019 seçimlerinde şu ana kadar bu sayı 2 olmuştur. Cenabıhak'tan rahmet,  yakınlarına ve sevenlerine de başsağlığı diliyorum. Seçim olaylarının dağılımı  incelendiğinde 69 olayın AK Parti, 33 olayın Cumhuriyet Halk Partisi, 21 olayın  HDP, 13 olayın İYİ Parti, 10 olayın Milliyetçi Hareket Partisi ve 8 olayın Saadet  Partisine yönelik olarak meydana geldiğini ek bir bilgi olarak vermek istiyorum.  Söz konusu 526 olayın 149'u tehdit ve hakaret, 95 tanesi kasten yaralama ve darp,  80 tanesi de seçim propaganda materyallerinin tahribi olarak kayıtlara  geçmiştir."

"Seçim bir demokrasi şenliğidir"

Bakan Soylu, seçim günü görev alacak personelin seçimle ilgili gerekli  tüm güvenlik  önlemleri konusunda eğitildiğini, seçim günü okullarda gerekli  güvenlik önlemlerini alacaklarını ve yol kontrollerinde bulunacaklarını kaydetti.

Türkiye genelinde 57 milyon 58 bin 636 seçmenin, 194 bin 664 sandıkta  oy kullanacağı bilgisini veren Soylu, "Hedefimiz, bütün seçmenlerimizin hür  iradesinin sandığa eksiksiz şekilde yansıması ve seçim sonuçları kesinleşinceye  kadar bu iradeye halel getirecek hiçbir olumsuzluğa meydan vermemektir." diye  konuştu.

Bugüne kadar seçim kampanyası döneminin hem olaylar açısından hem  geçen yıllara nazaran daha olaysız ve üzücü meselelere meydan vermeden bugüne  kadar geldiğinin altını çizen Soylu, şunları söyledi:

"Oy verme günündeki önlemlerle ilgili de arkadaşlarımız bütün  tedbirlerini almış durumdadır. Yani bir vatandaşımızın oy kullanmasında herhangi  bir baskı, tehdit, yönlendirmeye müsaade edilmeyeceğinin altını çizmek isterim.  Seçim bir demokrasi şenliğidir. Burada herkes hür iradesiyle oyunu kullanma  hakkına sahiptir. Ülkemizin 780 bin kilometrekaresinde ve bütün sandıklarda bunu  temin etmek de bizim görevimizdir."

"Bütün vatandaşların oy kullanma esnasında da hür ve özgür bir biçimde  oy kullanmalarına engel olabilecek bir şeyi gördükleri andan itibaren ki güvenlik  görevlilerimiz çok yakınlarda olacaklardır. Hemen müdahale etmeleri ve bu konuyu  da bizimle paylaşmaları esastır." diyen Soylu, bu konuda kimseye prim  tanınmayacağını vurguladı.

"Sadece çağrı üzerine olumsuzluğa müdahale edeceklerdir"

Sandık kurulacak binaların güvenlik kameralarının çalışır halde  olmasına ilişkin tedbirlerin alındığını, sandık çevresine geliş gidişlerin  emniyetine yönelik yol güvenlik tedbirlerinin, binaların çevresinde herhangi bir  olumsuzluğa meydan vermemek üzere de emniyet tedbirlerinin de alınacağını anlatan  Soylu, bu amaçla motorlu ve yaya devriyelerin çıkartılacağını bildirdi.

Soylu, oy kullanımı esnasında cep telefonuyla görüntü  alınması, okuma-yazma bilmeyen veya dezavantajlı kişilerin manipüle  edilmesi, başkalarının kimliğiyle oy kulanılması, oy pusulalarının sandık alanı  dışına çıkarılması, mührün çalınması veya kırılması gibi  olumsuzlukların engellenmesi için sandık kurulu veya kişilerin şahsen çağrısı  üzerine, güvenlik güçlerinin olaylara müdahale edeceğini aktardı.

Bakan Soylu, "Yani kolluk birimlerimiz, vatandaşımızın evlerinden  sandık alanına kadar olan güzergahta bir olumsuzluk yaşamaması için tedbirlerini  bütün gücüyle alacaktır. Sandık alanında bir olumsuzluk yaşanması halinde ise  sadece çağrı üzerine olumsuzluğa müdahale edeceklerdir." dedi.

Seçim işlemleri tamamlanıncaya kadar bu tedbirlerin devam edeceğini,  oy verme işleminin tamamlanmasından sonra oy torbalarının naklinin güvenlik  güçlerinin nezaretinde yapılacağını ve oy torbalarına zarar vermeye dönük  eylemlere karşı da tedbirlerin aynı şekilde alınacağını söyleyen Soylu, YSK, il  ve ilçe seçim kurullarına ait binaların korunmasına ilişkin de önlemlerin  olacağını belirtti.

"Seçim günü 553 bin personelimiz görevi başında olacak"

Oy torbalarının naklinin yapıldığı, depolandığı  yerlerin aydınlatılmasına ilişkin tedbirlerin bugüne kadar alındığını ve  tamamlandığını, enerji açısından önem arz eden teknik yerlere ilişkin de koruma  tedbirlerinin planlandığını aktaran Soylu, şöyle devam etti:

"Seçim sonuçlarını bahane ederek girişilmek istenilen herhangi bir  taşkınlığa, huzuru ve asayişi bozucu mahiyetteki hukuk dışı hiçbir eyleme de  müsaade edilmeyecektir. Seçim günü 553 bin personelimiz görevi başında olacaktır.  Ayrıca 6 bin 745 zırhlı araç, 126 hava aracı, 294 deniz aracı ve diğer ekipmanlar  da yine seçim güvenliği için kullanılacaktır. Coğrafi şartlar itibarıyla güvenlik  noktasında bir eksiklik yaşanmaması için 11 ilimizde emniyet ve  jandarmalarımızdan oluşan 6 bin 449 ilave personel de görevlendirilmiştir."

Bakanlık olarak odaklandıkları yegane meselenin vatandaşların oyunu  hiçbir tesir altında kalmadan, hiçbir engelle karşılaşmadan kullanabilmesi  olduğunu, milletin hassasiyetinin de bu noktada işleri kolaylaştırdığını belirten  Soylu, "Güvenlik ve asayiş bakımından güzel bir kampanya dönemi geçirdiğimize  inanıyorum. İnşallah pazar günü de dünyaya ders niteliğinde güzel bir seçim  ortamı ile bu demokrasi şenliğini hep birlikte  taçlandırmış olacağız."  değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler