Salih Cora: "Yargı bağımsızlığı hayati önem taşımaktadır"

Salih Cora'dan önemli açıklamalar...

Salih Cora: "Yargı bağımsızlığı hayati önem taşımaktadır"
AK Parti Trabzon Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Avukat Salih Cora, TBMM Genel Kurulunda yapılan bütçe görüşmelerinde AK Parti Grubu adına konuşma yaptı.

Salih Cora, “15 Temmuz kanlı darbe teşebbüsüne karşı hiçbir korku, baskı ve endişeye kapılmadan, tüm cesaretleriyle; Anayasadan, hukuk devleti ve millî iradeden yana tavır alarak, darbeciler hakkında soruşturmalar başlatarak, darbecilerin üzerine korkusuzca giden yargı mensuplarına teşekkür etmek istiyorum. İnanıyorum ki tarih, onların bu ulvi duruşları ile hatırlayacaktır.” dedi.

SALİH CORA'NIN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Trabzon Milletvekili Salih Cora, sözlerini konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Demokratik hukuk devleti ve insan haklarının temel güvencesi şüphesiz ki tarafsız ve bağımsız yargıdır. Yargı bağımsızlığı, her türlü etki ve yönlendirmeden uzak, kendi kurum ve kuralları içerisinde adaletin tecessüm etmesi açısından hayati önem taşımaktadır. Hukuk devletinin korunmasında ve etkinlik alanının genişletilmesinde en önemli görev idari yargıya ve onun yüksek mahkemesi olan Danıştay’a düşmektedir. İdari yargı, ‘İdarenin her türlü eylem ve işlemleri yargı denetimine tâbidir.’ Anayasal ilkesi uyarınca, idari yargı kendi özel kanunlarıyla belirlenen usuller çerçevesinde bu görevi yerine getirmektedir.

1868 yılında Şûrayı Devlet adıyla kurulan ve 1924 Anayasası ile de anayasal bir kurum hâline getirilen Danıştay; 1961 ve 1982 Anayasalarında da yüksek mahkeme olarak yerini almıştır. Danıştay’ın iki önemli görevi vardır. Bunlardan ilki yüksek yargı mahkemesi olarak, idare ve vergi mahkemelerinden gönderilen kararların temyizen incelemesini yapmak ve ayrıca incelenmesi kendisine ilk derece mahkemesi olarak açılan davalara bakmak; ikinci görevi ise resmî mercilerin tereddüt ettiği konularda kendilerine görüş bildirmektir.

Yargının iş yükünü azaltmak amacıyla alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması öncelik haline gelmiştir. Diğer taraftan hakim ve nitelikli idari personel sayısının artırılarak, yargı mensupları ve idari personelimizin evrensel ölçütlerde etik ilkelerinin düzenlenmesi, bilgilendirilmesi, farkındalıklarının geliştirilmesi, teknik altyapı eksikliklerinin giderilmesi, elektronik ortama ve özellikle yargı organları arasında oluşturulan bilgi ağı UYAP’a taşınmış olan idari yargı hizmetlerinin güvenli şekilde etkin hale getirilmesi önceliklerimiz arasındadır.”
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler