Rusya ile vize kalktı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında vizelerin kaldırılması konusunda, "Bu, hem Türk hem Rus halkı için çok memnuniyet vericidir. İlk faydayı da turistler görecektir. Nakliyeciler, şoförler hep göreceklerdir ama turistler içi

Rusya ile vize kalktı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında vizelerin kaldırılması konusunda, "Bu, hem Türk hem Rus halkı için çok memnuniyet vericidir. İlk faydayı da turistler görecektir. Nakliyeciler, şoförler hep göreceklerdir ama turistler için bu büyük bir avantajdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Vizelerin kaldırılmasını değerlendiren Gül, "Türkiye ile Rusya arasındaki turizme baktığımızda 3 milyon turist eğer Türkiye'ye geliyorsa onların işini her bakımdan kolaylaştırmak hem bizim hem Rusya için görevdir. O bakımdan bu anlaşmanın bugün imzalanıyor olmasından büyük bir gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Ne zaman yürürlüğe girecek?

Gül, Rus bir gazetecinin, "Türkiye ile Rusya arasındaki vizenin kaldırılması anlaşmasının ne zaman yürürlüğe girecek ve Ruslar bu yaz tatile geldiklerinde vizesiz Türkiye'ye girebilecekler mi?" sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında vizelerin kaldırılması konusunda, bunda karşılıklı menfaat bulunduğunu, yapılan anlaşmaların her iki ülkeye de menfaat sağlaması halinde değerli ve sürdürülebilir olacağını söyledi.

Gül: "Yeni projeler önümüzde"

Toplantıda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Gül, Türkiye ile Rusya arasında enerji alanında büyük projeler gerçekleştirildiğini ve yeni projelerin önlerinde olduğunu belirti.

İki ülke arasındaki işbirliğinin geldiği seviyenin gurur verici olduğunu belirten Gül, 2008'de 38 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin herkese örnek olduğunu ifade ederek, ticaret hacmini 5 yıl içinde 100 milyar dolara çıkarma konusundaki azim ve kararlılığı bir kez daha paylaştıklarını kaydetti.

Gül, "Projeler konusunda yine işbirliği kararımız bir kez daha teyit edilmiştir. Gerek yeni petrol boru hatları, doğalgaz boru hatları gerek nükleer enerji konularındaki geldiğimiz durumu bir kez daha karşılıklı gözden geçirdik. Aynı şekilde ekonominin diğer alanlarında, ticaret alanında, milli paralarla alışveriş yapılması gibi konular, ulaştırma konusundaki yeni projeler Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik işbirliğinin boyutunu çok daha fazla geliştirmektedir. Bu konuda çok detaylı konuştuk" dedi.

İki ülke arasında turizm alanındaki başarının herkesin gözünün önünde olduğunun altını çizen Gül, "Rusya'dan Türkiye'ye gelen 3 milyon turist, ilişkilerimizin halklar arasındaki güçlülüğünü göstermesi açısından önemlidir" diye konuştu.

Resmi törenle karşılandı

Gül, Dimitri Medvedev'i resmi törenle karşıladı. Çankaya Köşkü'ndeki törende, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Medvedev, Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören kıtasını selamladı.

Gül ve Medvedev, Büyük Şeref Kapısı'nın önünde basın mensuplarına poz verirken, eşleri Hayrünnisa Gül ve Svetlana Medvedeva da eşlerine katıldı. Gül ve Medvedev, el sıkışarak fotoğraf çektirdi.

Törene TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Ankara Valisi Kemal Önal ve diğer protokol mensupları katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Medvedev, görüşmek üzere geçtikleri makam odasının balkonuna çıkarak, eşleriyle birlikte bir süre Ankara'yı izlediler ve gazetecilere el sallayarak poz verdiler. Medvedev'in ziyareti sırasında enerji anlaşmalarının yanı sıra denizcilik, hava ulaştırma ve vize muafiyeti konusunda 12 anlaşmanın imzalanması öngörülüyor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem