Rozet değil, adaylık istiyoruz

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitim Derneği Trabzon Şube Başkanı İnci Emirzeoğlu, kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmelerinin 74. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, “Rozet takma yarışı yetmez, aday gösterme ve seçtirme yarışı istiyoruz” çağrısınd

Rozet değil, adaylık istiyoruz

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitim Derneği Trabzon Şube Başkanı İnci Emirzeoğlu, kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmelerinin 74. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, “Rozet takma yarışı yetmez, aday gösterme ve seçtirme yarışı istiyoruz” çağrısında bulundu.

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitim Derneği Trabzon Şube Başkanı İnci Emirzeoğlu, kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmelerinin 74. yılında, günümüz siyasetinde kadının nerede olduğunu ve nelerin olması gerektiği ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.


Emirzeoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Bundan 74 yıl önce, 5 Aralık 1934'de ülkemizde kadınlar TBMM'ne seçme ve seçilme hakkını elde etti. 78 yıl önce, 3 Nisan 1930'da da belediye seçimlerinde seçmen ve aday olma hakkını kazandılar.
Oysa siyasi partilerimizin ezici çoğunluğu kadınları hâlâ oy deposu, parti hizmetlisi ya da vitrin olarak kullanma politikasını sürdürüyor. Bunun en açık, en somut kanıtı yerel yönetimlerdeki kadın temsil oranıdır. Nüfusumuzun yarısı kadın olduğu halde kadınlar belediye başkanlıklarında yüzde 0,6'yla, belediye meclisi üyeliklerinde yüzde 2,5'le, il genel meclislerinde ise yüzde 1,7 ile temsil ediliyorlar.

Bu hem sosyal hem de politik açıdan kabul edilemez bir durumdur. Nitekim Türkiye kadın ve çocukların durumu bakımından her yıl biraz daha gerileyerek dünyanın bu açılardan en geri ülkesi haline geliyor.

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER) bütün siyasi partileri bu durumu değiştirmeye, gözlerini partilerindeki değerli kadınlara çevirmeye, onları aday göstermeye, belediye başkanı, belediye ve il genel meclisi üyesi yapmaya çağırıyor.

“Efendim, yeteri kadar kadın aday yok” ya da “Ne yapalım, partide temayül böyle” türünden mazeretlere kimse itibar etmesin. Çünkü siyasi partilerde belediye başkanı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyesi olacak nitelikte çok sayıda kadın var! Üstelik bu kadınları aday olmaya özendirmek, parti içi yapıları ve seçimle gelinen makamları kadınlara açmak da parti yönetimlerinin ve sahip oldukları muazzam yetkilere bakılırsa, parti başkanların görevidir.

Bütün siyasi partilere eşit yakınlıkta duran KA.DER partilerdeki kız kardeşlerimizin şehirleri, ilçeleri, köy ve kasabaları geliştirip kalkındıracak bilgi ve becerilere sahip olduklarına tanıktır.

Kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmelerinin 74. yılında KA.DER kadınsız yerel yönetimlere son verilmesi için kadın-erkek, partili-partisiz, herkesi sesini yükseltmeye çağırıyor”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler