Rize’de taşkını önleme çalışmaları devam ediyor

Dere ıslahlarında estetiğe özel önem veriyoruz.

Rize’de taşkını önleme çalışmaları devam ediyor

Türkiye yarı kurak iklim kuşağında yer alan ve kullanılabilir su miktarı açısından bakıldığında su stresi altında olan bir ülkedir. Bu tablo su kaynaklarımızın rasyonel yönetimini ve verimli kullanımını zorunlu kılmaktadır. DSİ Genel Müdürlüğü bu anlayış çerçevesinde tarım, endüstri, enerji ve hizmet sektörlerinde büyük önem taşımakta, gerek gıda güvenliğinin temini gerekse enerji arz güvenliğinin sağlanması hususlarında önemli bir işlev görmektedir. Bu yatırımlar aynı zamanda sel gibi afetlere karşı da vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini sağlamaktır. 

DERE ISLAHLARINDA ESTETİĞE ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ.

DSİ olarak yaptığımız dere ıslahları ile tarım alanlarımızı koruduk, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağladık. Yaptığımız çalışmalar, aynı zamanda şehir merkezlerine, ilçelere de ayrı bir güzellik katıyor. Son yıllarda dere ıslahlarında “estetiği, emniyeti ve ekonomiyi” ön plana çıkaran dere ıslahlarını hayata geçiriyoruz. Bunu yaparken Belediyeler ile beraber aynı zamanda mesire alanları da meydana getirmeyi hedefliyoruz. 

Rize’de taşkını önleme çalışmaları devam ediyor

İklim değişikliğine bağlı olarak gerek kısa sürede çok fazla yağış düşmesinden, gerek dere kenarlarına yapılan geçici ve kalıcı yapılardan dolayı taşkınlar yaşanıyor. Yerleşim yerlerinde ki bu çarpık yapılaşma sebebi ile zaman zaman yaşanan taşkınlar olumsuz sonuçlar meydana getiriyor. 
Karadeniz Bölgesi aşırı yağış alması ve arazinin dik olması sebebiyle yağan yağış akışa geçmekte ve taşkınlara sebep olmaktadır.

Özellikle Karadeniz Bölgesinde etkili olan taşkınların vatandaşlarımıza verdiği zararı ortadan kaldırmak için havza esasında çalışmalar yapıyoruz. Havzanın bütününü ele alarak öncelikle yukarı havzada suyun akışa geçme süresini uzatacak teraslama, ağaçlandırma ve erozyon kontrol tesisleri yapıyor, derelerde ise DSİ tarafından ıslah çalışması gerçekleştiriyoruz.

Rize’de taşkını önleme çalışmaları devam ediyor 

RİZE’DE 55 ADET TAŞKIN KORUMA TESİSİNİ TAMAMLADIK

Bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için ve Karadeniz bölgesinde taşkını önlemek için yoğun bir şekilde çalışma yürüttüklerini belirten DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ‘DSİ olarak Rize ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapıları ile bölgede taşkın riskini azalttık. Bu kapsamda Rize İlimizde son 17 yılda tamamlanan 55 Adet taşkın koruma tesisi inşa edilmiş, 94 yerleşim yeri ve 15.380 dekar tarım arazisi taşkından korunmuştur. İşletmeye açılan işlere toplamda 2019 yılı fiyatlarıyla 703 milyon TL harcanmıştır. Ayrıca Rize şehir merkezi ve değişik ilçelerde 21 adet taşkın koruma tesisinde inşaat çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. ’dedi.

Rize’de taşkını önleme çalışmaları devam ediyor

GÜNEYSU’DA MAKİNALI ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Bununla birlikte vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak adına Taşkın Kontrol tesislerinin yanı sıra, dere tanzimlerine de büyük önem verdiklerini ifade eden Aydın, ’Rize İli Güneysu ilçesindeki toplu makinalı çalışmalarına devam ediyoruz. Güneysu Deresi ile Salarha Deresinin birleşerek denize döküldüğü 2 km lik mansap kısmında birikmiş olan rusübi malzeme temizlenerek, söz konusu dere, yeni bir çehreye kavuşacaktır. 1 Ocak 2019 tarihinde başlayan ve 1 ekskavatör, 3 dozer, 7 kamyon ve 1 yükleyici makinanın eşlik ettiği söz konusu çalışma kapsamında, 90 000 m3 kazı yapılmış olup, 70 000 m3 yükleme ve 105 000 m3 taşıma çalışması yapılmıştır. 1 200 m3 taş tahkimat çalışmasının da yapıldığı işin, 1 hafta içerisinde tamamlanıp, daha sonra Güneysu İlçe Merkezi’nde çalışmalara devam edilmesi hedeflenmektedir. ‘dedi.

Rize’de taşkını önleme çalışmaları devam ediyor

Rize’de taşkını önleme çalışmaları devam ediyor
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem