Polisten yeni uygulama

İçişleri Bakanlığı, özellikle Güneydoğu'da halkın büyük şikayetlerine neden olan, "araç ve kişi durdurup kimlik sorma" uygulamasının sınırlarını belirleyen genelgeyi tüm valiliklere gönderdi. Yeni uygulamada neler var?Milliyet’in aldığı bilgiye göre, TSK’

Polisten yeni uygulama

İçişleri Bakanlığı, özellikle Güneydoğu'da halkın büyük şikayetlerine neden olan, "araç ve kişi durdurup kimlik sorma" uygulamasının sınırlarını belirleyen genelgeyi tüm valiliklere gönderdi. Yeni uygulamada neler var?

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, TSK’nın konuyu gündeme getirip hükümetin desteğini istemesine karşın İçişleri Bakanı Beşir Atalay, valiliklere gönderdiği genelgede, bazı durumlarda kolluk kuvvetlerine bazı durumlarda ise vatandaşın lehine talimatlar verdi.

Genelgede, bundan sonra yapılan uygulamalar kapsamında özetle şu talimatlar verildi:

Durdurma ve kimlik sorma:

* Durdurma ve kimlik sorma yetkisinin kullanılması için kolluk görevlilerinin tecrübesine ve içinde bulunulan durumdan edindiği izlenime dayanan “makul bir sebebin bulunması” gerekir.

* Süreklilik arz edecek, fiili durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapılmayacak.

* Kolluk görevlileri, durdurduğu kişiye durdurma gerekçesini bildirecek ve gerekçeyle ilgili sorular sorarak kimliğini göstermesini isteyecek. Durdurulan kişilere kemliğini ispatlama konusunda gerekli kolaylık gösterilecek.

* Durdurma süresi, zorunlu olan süreden fazla olamayacak.

* Durdurulan kişide kimlik belgesinin bulunmaması, gerçeği aykırı beyanda bulunması halinde kişi tutulacak ve durum derhal Cumhuriyet savcısına bildirilecek. Bu kişi, kimliği açık şekilde anlaşılıncaya kadar gözaltına alınacak yada tutuklanacak.

* Kimliğinin tespiti için tutulan kişiye, kimliği saptandıktan sonra ve talepte bulunması halinde ne amaçla tutulduğu konusunda ve tutulma süresine dair belge verilecek.

* Kolluk, durduğu kişi üzerinde veya aracında silah yada tehlike oluşturan bir eşyanın bulunması konusunda yeterli şüphe olması halinde kendisine yada başkalarına zarar vermesini önlemek için gerekli önlemleri alacak.

* Ancak bu amaçla kişinin üzerindeki elbisenin çıkarılması vela aracın dışarıdan bakıldığınrda içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemeyecek.

Önleme aramaları:

* Önleme aramasında kişilerin üstü, özel kağıtları, eşyası ve dışarıdan bakıldığında içi görünmeyen bölümleri dahil araçları arabilecek.

* Ancak, konutta, yerleşim yerinde ve kamuya açık olmayan işyelerinde ve eklentilerinde önleme araması yapılamayacak.

* Kolluk kuvvetleri, tehlikenin önlenmesi, bertaraf edilmesi amacıyla güvenliğini sağladığı bina ve tesislere gelenleri, herhangi bir emir veya karar olmasına bakılmaksızın üstünü, aracını ve eşyasını teknik cihazlarla gerektiğinde el ile kontrol etmeye ve aramaya her zaman yetkili olacak.

* Önleme aramaları, “Önleme Araması” usulüne göre verilmiş sulh ceza hakiminin kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mülki amirin vereceği yazılı emirle yapılmaya devam edilecek

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler