PKK'nın kampları boşaltılıyor!

K. Irak'taki Mahmur'un da aralarında bulunduğu 8 kampın boşaltılması için harekete geçildi. Türkiye'ye dönüş yapmak isteyenlere kolaylıklar sağlanacak.ABD, IRAK VE TÜRKİYE BİRLİKTE HAREKET EDECEK Yüzde 90'ı TC vatandaşı olan 11 bin kişinin yaşadığı Mahmur

PKK'nın kampları boşaltılıyor!

K. Irak'taki Mahmur'un da aralarında bulunduğu 8 kampın boşaltılması için harekete geçildi. Türkiye'ye dönüş yapmak isteyenlere kolaylıklar sağlanacak.

ABD, IRAK VE TÜRKİYE BİRLİKTE HAREKET EDECEK
Yüzde 90'ı TC vatandaşı olan 11 bin kişinin yaşadığı Mahmur, Smile, Misurike, Atruş'un aralarında bulunduğu 8 kampın boşaltılması için atağa geçildi.

ABD-Irak ve Türkiye arasında kurulan üçlü mekanizma, kampların boşaltılması için birlikte hareket edecek. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Kürt yönetimi ile temasa geçilerek, kamp harekat planının çerçevesi netleştirilecek. BM'den kamplarda yaşayan vatandaşların dönüşü için birlikte hareket talep edilecek. BM ile temaslarda, "Bu kampların terör örgütüne militan yetiştirme ve lojistik destek sağlama amaçlı kullanıldığı" vurgusu yapılacak ve kampların PKK kontrolünden çıkartılması istenecek.

KAMPLARDAN DÖNENLERE NELER VERİLECEK?
Türkiye'ye dönmek isteyen kamp sakinlerine iş, eğitim ve sosyal yardım sağlanacak. Köyüne dönmek isteyenlere yardımcı olunacak. Türkiye'ye getirilecek TC vatandaşları, öncelikle ailelerinin yanına yerleştirilecek. Yaşamlarını idame ettirebilmeleri için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Destek Fonu'ndan destek sağlanacak. Köyüne dönmek istemeyenler için ise ekonomik şartları iyi olan Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Ağrı da yer gösterilecek.

YIL SONUNA KADAR TAMAMLANACAK
Kalkınma Ajansları bünyesinde heyetler kurulacak ve ekonomik açıdan programlar geliştirilecek. Hükümetin, açılım sürecinde başlattığı kampların boşaltılması için hukuki ve sosyal altyapı çalışması hızlı bir şekilde tamamlanacak. İçişleri Bakanlığı, 2009'da başlattığı ancak Habur süreci nedeniyle beklemeye alınan kamplara ilişkin çalışmasını yıl sonuna kadar tamamlayacak.

VATANDAŞLIK, EVLİLİK, ASKERLİK...
Kamplarda yaşayanların yaşları, cinsiyetleri, vatandaşlık durumlarına yönelik ayrıntılı bir rapor hazırlanacak. Kamp sakinlerinin vatandaşlık, evlilik, askerlik gibi durumları için İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı hukuki zemin hazırlayacak. Kampta doğan çocuklara da vatandaşlık verilmesi öngörülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı da Türkiye'ye dönme kararı veren ailelerin çocuklarına eğitim imkânı sağlayacak.

BM YARDIM EDECEK
Sabah'ın haberine göre, kamplarda yaşayanlar mülteci olduğu için uluslararası hukuka göre "gönüllü" dönmeleri gerekiyor. BM de, bu konuda hukuki çerçevenin oluşturulmasını, Türk ve Irak hükümetinin geri döneceklere ya da orada kalma kararı verenlere ne sunduğunu, nasıl alacağını, Irak topraklarına nasıl yerleştireceğini hukuki çerçevede ilan etmesini istiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem