"PKK tükenmek üzere"

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "PKK terör örgütü, sınır ötesi dahil olmak üzere güvenlik güçlerimizin yaptığı operasyonlar ve kararlılıkla uygulanmakta olan tedbirler neticesinde tükenme noktasına gelmiştir" dedi. Bakan Gönül, Uludağ Üniversitesinde dü

"PKK tükenmek üzere"
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "PKK terör örgütü, sınır ötesi dahil olmak üzere güvenlik güçlerimizin yaptığı operasyonlar ve kararlılıkla uygulanmakta olan tedbirler neticesinde tükenme noktasına gelmiştir" dedi.
Bakan Gönül, Uludağ Üniversitesinde düzenlenen, "Türkiye'nin İç ve Dış Boyutta Güvenlik Stratejileri" konulu kongre kapsamında verdiği konferansta, dünyanın "soğuk savaş"ın sona ermesiyle, önceden tahmin edilmesi güç bir değişim sürecine girdiğini belirtti.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla başlayan bu süreçte "tehdit" ve "güvenlik" algılamalarının temelden değiştiğini, bu değişimin uluslararası ilişkileri, stratejik düşünceleri ve ittifakları derinden etkilediğini ifade eden Gönül, güvenlik ve ekonominin, küreselleşmenin etkilerinin en yoğun görüldüğü alanlar olduğuna dikkati çekti.

Gönül, "güvenlik" kavramının bugün "soğuk savaş" dönemindeki tek boyutlu, devletten devlete yönelik klasik anlamda bilinen "simetrik tehdit" konumundaki sadeliğinden çıkarak, "asimetrik ve çok boyutlu" bir kavrama dönüştüğünü vurguladı.

Güvenlik kavramını sadece askeri değil, aynı zamanda siyasi, ekonomik, hukuki, sosyolojik, psikolojik, teknolojik ve hatta coğrafi etmenleri bünyesinde barındıran bir çerçevede tanımlamanın ve bu tanımı sürekli güncellemenin gerekliliğine işaret eden Gönül, "Bu kapsamda, Türkiye olarak hedefimiz, gerek içeride gerekse komşu ülkelerde ve ötesinde, barış ve refah içinde, istikrarlı, iş birliğine dayalı ve beşeri kalkınmayı sağlayacak bölgesel ve uluslararası ortam yaratılmasıdır" dedi.

"EN ÖNEMLİ TEHDİT, PKK TERÖRÜ"

Milli Savunma Bakanı Gönül, Türkiye'nin, bir yandan istifade edilebilecek fırsatlarla diğer yandan çok yönlü yaklaşım gerektiren risk ve tehditlerle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Günümüz güvenlik ortamının en önemli tehdit algılamalarından birisini son derece organize yapıya sahip terörist örgütler oluşturmaktadır. Bu kapsamda, ulusal ve uluslararası güvenliği etkileyen çok boyutlu, çok yönlü, öngörülmesi güç ve sınır tanımayan asimetrik tehdit ve risklerin oluşturduğu istikrarsızlıkların merkezinde kalan ülkemizi iç ve dış tehditlere karşı savunmak son derece önemlidir.

Ülkemizin güvenliğine yönelik en önemli tehdit, PKK terörüdür. Terör örgütü, ülkemizde yuvalanmış legal veya illegal örgütlenmelerinin yanı sıra bulduğu dış destek vasıtasıyla özellikle büyük şehirlerimiz başta olmak üzere her fırsatta vatandaşlarımızı çoğu kez tehdit yoluyla kışkırtmaya ve 'sivil itaatsizlik' eylemleriyle yönlendirmeye çalışmaktadır. Bu durum dikkatle takip edilmekte ve güvenlik güçlerimizin sağduyulu tutumlarıyla özellikle masum vatandaşlarımız ile terör örgütü mensupları ve onların yandaşlarını ayırt etmek üzere büyük bir titizlik gösterilmektedir."

"PKK TERÖR ÖRGÜTÜ, TÜKENME NOKTASINA GELMİŞTİR"

"Bilindiği üzere PKK terör örgütü, sınır ötesi dahil olmak üzere güvenlik güçlerimizin yapmış olduğu operasyonlar ve kararlılıkla uygulanmakta olan tedbirler neticesinde tükenme noktasına gelmiştir" diyen Gönül, şöyle devam etti: "Terör örgütü, bu durum karşısında güçlü olduğu imajı vermek istemekte ve yandaşlarını birlik içinde tutma gayretiyle yeni stratejik arayışlara girmektedir. Terör örgütünün insanlık dışı eylemlerine karşı başta Silahlı Kuvvetlerimiz olmak üzere tüm güvenlik güçlerimizin, hükümetimizin ve konuyla ilgili tüm kurumlarımızın kararlı tutumunun sonuna kadar devam edeceğini, tespit edilen idari, siyasi ve askeri tedbirlerin ısrarlı takipçisi olunacağını özellikle belirtmek isterim."

"GÜÇLÜ, İSTİKRARLI, DEMOKRATİK, LAİK VE ÇAĞDAŞ TÜRKİYE"

Bakan Gönül, güçlü, istikrarlı, demokratik, laik ve çağdaş Türkiye'nin, kendi güvenliğini sağlamasının yanı sıra bölgesinde barış, güvenlik ve istikrarın sağlanması yönünde tarihi yükümlülükleri bulunduğunu ifade ederek, sahip olduğu imkan ve yetenekleriyle dünyanın sayılı güçlerinden olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyon ihtiyaçlarının karşılanmasına ve modern savunma sanayisinin geliştirilmesine yönelik yoğun çaba harcandığını kaydetti.

Türkiye'nin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve en medeni ülkeler grubunda yer almak için Avrupa ile entegrasyonu milli hedef olarak takip ettiğini belirten Gönül, bu kapsamda Türkiye'nin dinamizmi ve büyük potansiyeliyle AB üyeliğinden en büyük beklentisinin toplum hayatı, ekonomi ve üretimde çağdaş değer yargılarının ve Avrupa kalite standartlarının bir an önce yaygınlaşıp yerleşmesi olduğunu bildirdi.

Gönül, bölgesel ve küresel önceliklerin yanı sıra askeri anlamda ikili ilişkilerin geliştirilmesine de büyük önem verdiklerine değinerek, bugüne kadar 38 ülkeyle savunma sanayisi iş birliği, 43 ülkeyle askeri eğitim iş birliği, 51 ülkeyle çerçeve anlaşması yaptıklarını, 3 ülkeyle askeri eğitim iş birliği, 27 ülkeyle çerçeve anlaşması yapma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin güvenlik stratejisinin ulusal bağımsızlığı, egemenliği, toprak bütünlüğünü, ulusal ve uluslararası çıkarları koruma esasına dayandığına işaret eden Gönül, şunları söyledi:

"Türkiye'nin dış politikasında önemli yere sahip olan Balkanlar, Kafkaslar, Karadeniz, Orta Doğu, Akdeniz ve Orta Asya ile Avrupa'nın doğal kesişim noktasında yer alan ülke toprakları etrafında güvenlik, istikrar, refah, dostluk ve iş birliği ortamı yaratılması, temel hedeflerimizdendir." Vecdi Gönül, konferansın basına kapalı bölümünde öğrencilerin sorularını yanıtladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem