PKK listeden çıkmamış!

AB'nin en yüksek siyasi karar organı olan AB Konseyi, Avrupa Adalet Divanının, terör örgütü PKK'nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına ilişkin kararının etkisiz olacağını açıkladı. AB Konseyi açıklamasında, PKK, Kadek ve Kongra-Gel isimleri altı

PKK listeden çıkmamış!
AB'nin en yüksek siyasi karar organı olan AB Konseyi, Avrupa Adalet Divanının, terör örgütü PKK'nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına ilişkin kararının etkisiz olacağını açıkladı.

AB Konseyi açıklamasında, PKK, Kadek ve Kongra-Gel isimleri altında faaliyet gösteren, AB terör örgütleri listesinde yer alan örgüte ilişkin kararın, listede değişiklik gerektirmeyeceği belirtildi.

Açıklamada AB Konseyi'nin, daha önceki benzer bir Adalet Divanı kararını dikkate alarak, terör örgütleri listesinin oluşturulması işlemlerinde gereken değişiklikleri yaptığı, "daha anlaşılır ve saydam bir prosedür geliştirdiği" belirtildi.
Adalet Divanı, daha önce Halkın Mücahitleri örgütünün listeden çıkarılmasını kararlaştırmış, AB Konseyi bu kararı dikkate almamıştı. Bu örgüt halen listede yer buluyor.

Açıklamada, son olarak 22 Aralık 2007 tarihinde onaylanan terör örgütleri listesinde PKK'nın 25. sırada yer aldığı, Adalet Divanı kararının bunu değiştirmeyeceği vurgulandı.

KARAR USUL HATASINDAN KAYNAKLANDI

Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı, AB Bakanlar Konseyi'nin 2002 yılında PKK hakkında almış olduğu "terör örgütleri listesine dahil etme" kararını iptal etmesine ilişkin TÜSİAD'dan açıklama geldi. Kararın usul hatasından kaynaklandığı belirtilen yazılı açıklama şöyle;

"Bu karar, PKK'nın terörist bir örgüt olmasının özüne yönelik alınmış bir karar değildir. İptal kararının dayanağı, PKK'nın terör listesine dahil edilmesinde yapılan usul hatasıdır.

Adalet Divanı, terör örgütü listesine alınacak örgüte önceden bildirimde bulunularak savunmasının alınmaması ve hangi sebeple terörist örgüt listesine alındığının belli olmaması gerekçesi ile bu gibi iptal kararlarını daha önce de almıştır.

Geçmişte başka terör örgütleri için de yapılmış bu tür usul hatalarının hızla giderilmesi, terör örgütlerine konumlarını güçlendirme ve faaliyetlerini hızlandırma imkanı vermemek açısından elzemdir.

Bu açıdan, kamuoyumuzun değerlendirme yaparken, olayın bu boyutunu dikkate alması ve konuya taraf olan AB Bakanlar Konseyi'nin, geçmiş örneklerde olduğu gibi, bu kararla ilgili usul açısından gerekli düzeltmeyi yapacağının da bilincinde olması gerekir.

PKK ve benzeri örgütlerin terör listesinden çıkmasına nasıl mani olunacağını belirlemek, Avrupa Birliği organlarının takdir edeceği bir husustur. Avrupa Birliği'nden beklentimiz, kendi iç işleyişindeki aksaklıkları gözden geçirerek gerekli tedbirleri almasıdır. Bu çerçevede, Türkiye de Avrupa Birliği kurumları ile işbirliğini artırmalı ve gerekli bilgi ve belgeyi temin etmelidir.

Terör tüm dünyanın ortak sorunu olarak varlığını sürdürmektedir. Yakın geçmişte terör olaylarında acı kayıplar vermiş olan Avrupa ülkeleri, usulden kaynaklanan boşlukların terör örgütlerince değerlendirilmesine izin vermemelidir."



HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem