Paşa'dan Vali'ye:Yerini Bil

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında yapılan tarihi Erzurum Kongresi'nin 88'inci yıldönümü törenle kutlandı.

Paşa'dan Vali'ye:Yerini Bil

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında yapılan tarihi Erzurum Kongresi'nin 88'inci yıldönümü törenlerinde, 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanında durmak isteyen Vali Celalettin Güvenç'e uyarıda bulundu.

Vali Güvenç'e eliyle yerini gösteren Korgeneral Bek, Herkes yerini bilecek dedi. Vali Güvenç de paşanın uyarısı üzerine gülümseyerek üçüncü sıraya geçti. Törende konuşan Bakan Akdağ, Millet iradesinin önünde saygıyla eğiliyor ve herkesin bu saygıyı göstereceğine inancımı belirtmek istiyorum dedi.

Atatürk heykelininin bulunduğu Havuzbaşı semtindeki törenler saat 09.30'da başladı. Vali Celalettin Güvenç'in makam otomobiliyle gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ protokolde ilk sırada yerin aldı. Vali Celalettin Güvenç ise Bakan Akdağ ile 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek'in arasına girmek istedi.

Vali Güvenç'e eliyle sol tarafına geçmesi gerektiğini işaret eden Korgeneral Nejat Bek, Sizin yeriniz burası. Herkes yerini bilecek dedi. Bunun üzerine Vali Güvenç, tebessüm ederek bir sıra atladı ve Korgeneral Bek ile Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Ahmet Küçekler'in arasında durdu.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okundu. Daha sonra Sağlık Bakanı Akdağ, Vali Güvenç, Korgeneral Nejat Bek, Başkan Küçükler Atatürk anıtına çelenk koydu. Törende konuşan Bakan Akdağ, Millet iradesinin kendi geleceğini tayin etmesi anlamına gelen Erzurum Kongresi'ni, çok anlamlı bir günün ardından idrak ediyoruz. Bu vesileyle dün bir kere daha tecelli eden millet iradesinin önünde saygıyla eğiliyor ve herkesin bu saygıyı göstereceğine inancımı belirtmek istiyorum diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de, cumhuriyet kelimesinin ilk kez Erzurum'da telaffuz edildiği belirterek, Büyük önder Atatürk, tarihi bu kentte yazdı. Bir milletin kurtuluş meşalesini bu kentte yaktı dedi. Bakanı Akdağ ile birlikte törene katılanlar, Kültür Merkezi'ndeki Atatürk resim sergisini gezdikten sonra, ellerinde Türk Bayrakları ve flamalarla kortej oluşturan öğrencilerle birlikte yürüyüşe katıldı.

Yaklaşık 2 kilometre olan Cumhuriyet Caddesi, Taşmağazalar, Gürcükapı güzergahı izlenerek Kongre Caddesi'ni gelen kortej, tarihi Kongre Binası'ndaki törenlere katıldı. Burada yapılan törenlerde ise yerel tiyatro sanatçıları Erzurum Kongresi'ni canlandırdı. Atatürk rolünü üstlenen tiyatro sanatçısı Yakup Çağlayan, Kongre binasına girerken, tören mangasını selamladı ve delegelerle birlikte dua etti.

Kongre salonunda o gün yapılan seçimleri canlandıran ve Mustafa Kemal Atatürk'ü başkanlığa seçen delegeler, 'Milli sınırlar içinde bulunan vatan parçaları bir bütündür. Birbirinden ayrılamaz kararını alkışladı. Temsili kongreyi izleyen Bakan Akdağ, Vali Celalettin Güvenç, Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, tiyatro oyuncularını kutladı.

Kutlamada törenlerine AKP Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt, Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer Kaya, Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, alt belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem