Ogün Samast hakkında karar verildi! İşte savunmasını yapacağı tarih

Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast hakkında mahkeme kararını verdi.

Ogün Samast hakkında karar verildi! İşte savunmasını yapacağı tarih

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast, "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlamasıyla yargılandığı davada mahkeme karşısına çıktı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Ogün Samast, Trabzon Akçaabat Adliyesi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlanırken, avukatı da duruşma salonunda hazır bulundu.

Dink ailesinin avukatları, sanık avukatları ve Ali Fuat Yılmazer gibi bazı sanıklar ise bulundukları cezaevlerinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Samast'ın kimlik tespiti sırasında, ikamet adresini Düzköy'deki bir yer olarak beyan ettiği ve işsiz olduğunu ifade ettiği belirtildi. Eşinin de Akçaabat Adliyesi'ndeki duruşma salonunda izleyici olarak bulunduğu ifade edildi.

Ogün Samast'a, 'yurt dışına çıkış yasağı' şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmedildi. Samast'ın savunmasının 6 Mart 2024'te yapılması bekleniyor.

Hrant Dink cinayeti davasının geçmişine baktığımızda, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 26 Mart 2021 tarihinde kararını açıklamıştı. Heyet, çeşitli sanıklara farklı oranlarda hapis cezası vermiş, FETÖ lideri Fetullah Gülen dahil 13 sanığın dosyasını ayırmış ve ölen sanık Şeref Ateş hakkında düşmeye yönelik bir karar almıştı.

Heyet, ayrıca, bazı sanıklar hakkında başka suçlardan işlem yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunma kararı almış, bu suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 15 sayfalık yeni bir iddianame hazırlandığını açıklamıştı.

Hazırlanan iddianamede, Hrant Dink'in öldürülmesinin azmettiricileri Yasin Hayal ve grubu tarafından planlandığı ve tetikçi Ogün Samast tarafından gerçekleştirildiği ifade edilmekte. Ayrıca, önceki dava dosyasında yer alan sanıkların, cinayetten haberdar oldukları, görev ve yetkileri gereği cinayeti önleme sorumluluğuna sahip oldukları ancak kasıtlı olarak ihmalde bulundukları ve FETÖ'nün hedeflerine hizmet amacıyla hareket ettikleri belirtilmişti.

Samast hakkındaki yeni dava, 11 sanıklı dosya ile birleştirilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Samast hakkında hazırlanan iddianamede, Arat, Delal, Hasrof ve Rahil Dink ile Sera Dink Nazarıan'ın müşteki olarak yer aldığını belirtmiş, aynı zamanda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin suç duyurusunda bulunduğunu vurgulamıştı.

Dink cinayetinin faili Ogün Samast, 25 Temmuz 2011 tarihinde İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirdiği eylem nedeniyle "tasarlayarak öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Samast, daha önceki mahkemelerde çeşitli suçlardan dolayı ceza almıştı.

Samast, Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan koşullu salıverilme şartlarına uygun olarak 15 Kasım'da tahliye edilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler