Öcalan'dan Kandil ve Avrupa'ya mektup

Öcalan, Kandil'e, örgütün Avrupa yönetimine ve kamuoyuna açıklanmak üzere hazırladığı mektupları BDP heyetine verecek.BDP heyeti uzun süredir beklenen görüşme için bugün İmralı'ya gidiyor. Hükümete sunulan takvime göre, kışın eylemlere ara veren PKK, baha

Öcalan'dan Kandil ve Avrupa'ya mektup

Öcalan, Kandil'e, örgütün Avrupa yönetimine ve kamuoyuna açıklanmak üzere hazırladığı mektupları BDP heyetine verecek.

BDP heyeti uzun süredir beklenen görüşme için bugün İmralı'ya gidiyor. Hükümete sunulan takvime göre, kışın eylemlere ara veren PKK, bahar aylarında silahsızlanmaya başlayacak
 
Adalet Bakanlığı tarafından terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ile görüşmelerine izin verilen Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'dan oluşan BDP heyeti bugün sabah İmralı'ya gidiyor. Heyet, Öcalan'a Darbe Komisyonu raporunu götürecek.
 
İmralı'da hükümlü bulunan Abdullah Öcalan, hükümete sunduğu, çözüm sürecine yönelik yol haritasını BDP heyetine de iletecek. Öcalan, Kandil'e, örgütün Avrupa yönetimine ve kamuoyuna açıklanmak üzere hazırladığı mektupları da heyete verecek. Örgütle doğrudan teması BDP sağlayacak.
 
İmralı ile yürütülen görüşmelerin ana gündemini "örgüte silah bıraktırma" oluşturuyor. Hükümete sunulan takvime göre, kış koşulları nedeniyle eylemlere ara veren PKK, baharda silahsızlanmaya başlayacak. Öcalan da, örgütle doğrudan temasının sağlanması, infaz koşullarının iyileştirilmesi ardından da silah bıraktırmaya paralel olarak örgütün ve destek veren kesimin ikna olmasının kolaylaşacağını dile getirdi.
 
İkinci heyetle verilecek mesajla birlikte kış şartları nedeniyle eylemlerine ara veren PKK'nın, baharla birlikte silahsızlanmaya başlaması hedefleniyor. Öcalan, örgütün Türkiye sınırından çekilmesi için gerekli koşulların oluşacağı sözünü aldığını iletecek. İkinci heyetin dönüşteki tutumu bir sonraki ziyaretlerin de seyrini belirleyecek.
 
İSTANBUL'DA TOPLANTI
 
BDP heyeti bugün sabah İstanbul'dan İmralı'ya hareket edecek. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı'ya gidecek heyetle birlikte İstanbul'da son bir durum değerlendirmesi yaptı. İmralı'ya gidecek heyetin, dün gece Pervin Buldan'ın Ataköy'deki evinde kaldıkları öğrenildi.
 
Sabah 08.30'da İmralı'ya gidecek heyete MİT görevlilerinin eşlik ettiği öğrenildi. Ataköy-Marina'dan İmralı'ya hareket edecek olan heyet, dönüşte BDP eşbaşkanları Demirtaş ve Gültan Kışanak ile İstanbul'da toplanacak. Öcalan'dan gelen mesaja göre Ankara'ya dönüp dönülmeyeceğine karar verilecek. Alınan mesajlar istişarenin ardından Kandil ve Avrupa ile paylaşılacak.
 
KARŞILAŞTIRILMALI ANAYASA
 
İmralı'ya gidecek heyet, Öcalan'a verilmek üzere adaya iki kitap götürecek. Bunlardan birisi Adalet Bakanlığı'nın 2011 yılında çıkardığı ve AB üyesi bazı ülkelerin karşılaştırmalı anayasa kitabı olacak. Öcalan'a verilecek diğer kitap ise, TBMM çatısı altında kurulan Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun raporu olacak.
 
1500 sayfa ve iki ciltten oluşan ve kitaplaştırılan çalışma da Öcalan'a verilecek. Demirtaş ise sürecin ilerlemesini istediklerini belirterek, "Biz de katkı sunmak istiyoruz. İnsanlar barış istiyor. Barışın yolları genişliyor" dedi. Demirtaş, "Kandil ve sayın Öcalan arasında yapılacak mutabakat bizi bağlar. Kendi aralarında alacakları her karar bizim destekleyeceğimiz ve arkasında duracağımız karardır. BDP parti programının gereğini yapar" yorumunu yaptı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem