O paraları icra yoluyla alabilirsiniz

Tüketiciler Birliği Kahramanmaraş Şube Başkanlığını da yürüten  Tanrıverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun  elektrik faturalarından alınan kayıp-kaçak bedelinin tahsil edilmesinin hukuka  aykırı olduğuna ilişkin karar ver

O paraları icra yoluyla alabilirsiniz

Tüketiciler Birliği Kahramanmaraş Şube Başkanlığını da yürüten  Tanrıverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun  elektrik faturalarından alınan kayıp-kaçak bedelinin tahsil edilmesinin hukuka  aykırı olduğuna ilişkin karar verdiğini anımsattı.   Bunun üzerine tüketicilerin elektrik faturalarından tahsil edilen  kesintiyi alabilmek için çeşitli yollara başvurduğunu belirten Tanrıverdi, "Bu  konuda artık Yargıtay'ın net bir kararı var" dedi.

Bu nedenle konunun idari mercilerce çözüme kavuşturulmasını beklemek  gerektiğine dikkati çeken Tanrıverdi, "Bunun için de tüketiciyi korumakla görevli  genel müdürlüğümüz ile EPDK bir araya gelerek, geçmişte alınan hukuksuz  ücretlerin tüketicilere iadesi konusunda, tüketiciyle nasıl helalleşilir, bunun  bir formülün bulmaları lazım" diye konuştu.

ALINAN KARAR HER TÜKETİCİ İÇİN AYNI

 Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kayıp-kaçak bedelleriyle ilgili aldığı  karanın her tüketici için aynı olduğunu söyledi.   Bu yüzden artık tüketici heyetleri ve mahkemelere gitmeye gerek  kalmadığını savunan Tanrıverdi, şöyle konuştu:    "Artık icra edilebilir bir durum söz konusu. Bu işlemin yasaya aykırı  olduğu en üst hukuk merci tarafından tescil edilmiş vaziyettedir. Artık hukuki  yönden tüketici haklı mı, haksız mı, bunun kararını vermek için hakem heyetine,  mahkemelere gitmeye gerek yok.

Tüketiciler, icra yoluyla da bu ücretleri  alabilir. Bunun için önce dağıtım şirketlerine başvurarak kendilerinden kesilen  miktarı öğrenmeleri gerekiyor. Ardından paranın iadesiyle ilgili talepte  bulunmalarını, dağıtım şirketinin ödememesi halinde de edindikleri belgeyle icra  müdürlüklerine başvurarak haklarını icra yoluyla tahsil etmelerini öneriyoruz."  Tanrıverdi, Kahramanmaraş'ta 2011'de bir tüketicinin başvurusu üzerine  Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti olarak, elektrik faturasına yansıtılan yüzde  15 oranındaki kayıp-kaçak bedelinin tüketiciye iadesine karar verdiklerini ifade  etti.   Yargıtay'ın son kararının, 2011'de verdikleri kararın doğruluğunu  göstermesi açısından önemli olduğuna işaret eden Tanrıverdi, kayıp-kaçak  bedelleriyle ilgili eskiden mahkemelerin çoğunluğunun, tüketicilerin taleplerini  usül yönünde reddettiğini belirtti.   Yargıtay kararını tebrik ettiklerini dile getiren Tanrıverdi, "Bizim  yıllardır savunduğumuz konuydu. Bunun en üst hukuk merci tarafından da tescil  edilmiş olması, doğru yerde durduğumuzun göstermesi açısından da sevindirici"  dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler