Nereden çıktı bu yasa

Almanya'daki Deniz Feneri vurgununa ilişkin soruşturmada adı geçen RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın kaderi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ellerinde. Alman savcının hazırladığı iddianameye göre Akman, adı 2003'te “Yeni Şafak European Gmbh” olarak değiştirilen

Nereden çıktı bu yasa
Almanya'daki Deniz Feneri vurgununa ilişkin soruşturmada adı geçen RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın kaderi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ellerinde. Alman savcının hazırladığı iddianameye göre Akman, adı 2003'te “Yeni Şafak European Gmbh” olarak değiştirilen şirketin 2006'ya kadar genel müdürlüğü görevini üstlendi. 2005 yılında RTÜK Başkanı seçilen Akman böylelikle bir yıl kadar iki görevi bir arada yürüttü. RTÜK'ün CHP'li üyelerine göre ise bu durum yasalara aykırı. Akman hakkında 'görevinden kaynaklanan bir suçtan dolayı' işlem yapabilme yetkisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da bulunuyor. Bu yetkiyi Erdoğan'a veren yasanın 10 Temmuz 2008'de Meclis'ten geçirildiği ortaya çıktı.

Daha önce, savcıların doğrudan soruşturma açtıkları RTÜK üyeleri, artık Başbakan'ın izni olmadan soruşturulamıyor.

MECLİSTE BEKLEMİŞTİ

5 ay Meclis'te bekledikten sonra 10 Temmuz'da kabul edilen 'Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun', kurumun denetimini Sayıştay'a veriyor. Ancak düzenlemede, “RTÜK üyelerinin soruşturma izni Başbakan tarafından verilir” maddesine yer verildi. RTÜK üyelerinin görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri suçlara ilişkin soruşturmaları düzenleyen maddede de üyeler hakkındaki soruşturma izninin doğrudan Başbakan tarafından verilmesi hükme bağlandı. Akman hakkında herhangi bir suç duyurusunda bulunulduğu takdirde soruşturmanın yapılıp yapılmayacağını Başbakan belirleyecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem