Milyonları ilgilendiriyor! 2024 emekli maaş zamları ne olacak?

Emekliler için maaş zammı gündemde. Yeni yılda emeklilerin maaşları nasıl belirlenecek? İşte merak edilenler...

Milyonları ilgilendiriyor! 2024 emekli maaş zamları ne olacak?

2024 yılı Ocak ayı emekli maaş zammı oranı, son altı aylık enflasyon farkı oranına göre hesaplanacak. Memur emekli maaşları ise toplu sözleşme koşullarına göre Ocak ayında yüzde 15, Temmuz ayında ise yüzde 10 oranında artırılacak, ayrıca enflasyon farkları ilave edilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emekli aylığı için son altı ayın enflasyon beklentisi yüzde 40.28 olarak açıkladı. Aynı dönemde memur ve memur emeklilerinin enflasyon beklentisi ise yüzde 49.27.

Eylül ayı enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandığında, memur ve emekli zamlarında belirleyici olan üç aylık enflasyon farkı da netleşti. Temmuz ayı için yüzde 9.49, Ağustos ayı için yüzde 9.09 ve Eylül ayı için yüzde 4.75 olarak kaydedildi. Bu rakamlar, emeklilerin alacağı zam oranını yüzde 25.11'e çıkardı.

Özellikle en düşük emekli maaşı, 2023 yılında yüzde 114'ün üzerinde bir artışla 3.500 TL'den 7.500 TL'ye yükselmişti. Şu anki yasal düzenlemeye göre, en düşük emekli maaşı 7.500 TL ile sınırlı. Ancak, beklenen yeni yasal düzenleme ile en düşük emekli maaşının artırılması, enflasyon oranından bağımsız olarak gerçekleşebilir.

Mevcut durumda emekli kök maaşı 6.600 TL'nin üzerinde olanlar, enflasyon artış oranı tahminini gerçekleştiğinde en düşük emekli maaşının üzerinde bir maaş alabilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerin durumunu gözden geçirerek 2024 yılı için çeşitli fedakarlıkların gündemde olduğunu açıklamıştı. Ancak bu açıklamalar resmi bir karara dökülmedi.

SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları, eğer yılsonuna kadar yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa, sadece 2023 Temmuz-Aralık dönemindeki enflasyon oranında artacak. Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda, emeklilerin aylıklarında ilave artışa yönelik bir çalışma yürütülüyor ve bu çalışma kapsamında kanun değişikliği yapılması bekleniyor. Bu ilave artışın Ocak ayında yürürlüğe girmesi planlanıyor.

2023 yılı enflasyonu yüzde 62 olursa, Temmuz-Aralık dönemindeki enflasyon yüzde 35.25 olacak ve SSK ile Bağ-Kur emekli aylıkları da bu oranda artacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem